Hopp til innhold

Canadas parlament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Canadas parlament
engelskParliament of Canada
franskParlement du Canada
Grunnlagt1. juli 1867
SystemParlamentarisme
KammerOverhuset
Underhuset
Seter413
MøtestedÉdifice du Centre
Nettstedhttps://parl.ca

Canadas parlament er den føderale lovgivende nasjonalforsamlingen i Canada, med sete i rikshovedstaden Ottawa. Parlamentet består av tre komponenter:

Monarken representeres vanligvis av generalguvernøren, som utnevner 105 medlemmer av Senatet på statsministerens anbefaling. De 308 setene i Underhuset er direkte folkevalgt gjennom flertallsvalg i enmannskretser.

Underhuset[rediger | rediger kilde]

Underhuset

Underhuset (House of Commons eller Chambre des communes) er det dominerende kammeret i Parlamentet. Lovforslag må vedtas av begge kamre, men det er ytterst sjelden Senatet forkaster proposisjoner som Underhuset har vedtatt. Canadas regjering er kun avhengig av Underhusets tillit.

Senatet[rediger | rediger kilde]

Senatet består av 105 medlemmer som sitter til 75 fylte år. Ontario, Quebec, de maritime provinsene (New Brunswick, Nova Scotia og Prince Edward Island) og de vestlige provinsene (Britisk Columbia, Alberta, Saskatchewan og Manitoba) har alle like mange seter. Antallet seter for Newfoundland og Labrador, Northwest Territories, Yukon og Nunavut fordeles utenom disse regionale inndelingene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]