Callidulidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Callidulidae
Tetragonus calamitus fra Western Ghats, India
Tetragonus calamitus fra Western Ghats, India
Vitenskapelig(e)
navn
:
Callidulidae, Calliduloidea
Moore, 1877
Norsk(e) navn:
Hører til: storsommerfugler, Apoditrysia, Ditrysia,
sommerfugler,
insekter
Antall arter: ca. 60
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørøst-Asia, Øst-Asia, Indonesia, Madagaskar
Delgrupper:

Callidulidae er en liten gruppe av sommerfugler som bare finnes i et begrenset område fra India i vest til Salomonøyene i øst, og på Madagaskar. De fleste artene hviler med vingene holdt loddrett over kroppen, og de ligner derfor sterkt på dagsommerfugler, men kan kjennes fra disse på at antennene ikke er tydelig klubbeformede.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore, slanke, brunlige sommerfugler med brede vinger. Underfamilien Callidulinae hviler med vingene holdt loddrett opp fra kroppen, Griveaudiinae hviler med taklagde vinger, mens ingen ser ut til å ha lagt merke til hvilestillingen til Pterothysaninae. Kroppen er slank, kledt med noen meget løstsittende, hårlignende skjell, og hodet middels stort, antennene er omtrent halvparten så lange som forvingene og trådformede eller ganske svakt klubbeformede. De har en «knekk» i den ytterste delen, som peker litt oppover. Forvingene er brede og trekantede, brune, ofte med et bredt, gult, skrått tverrbånd, bakvingene avrundede, ofte med et bredt innhakk. Larvene (bare kjent for Callidulinae) er nakne, sylindriske og grønne, med en blank, svart hodekapsel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Callidulinae flyr om dagen mens de fleste Pterothysaninae og Griveaudiinae trolig flyr om natten. De planteetende larvene som er kjent, lever på bregner, men det finnes også minst én art der larvene vokser opp som snyltere i maurtuer.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Callidula evander
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]