Calliaspis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Calliaspis
Nomenklatur
Calliaspis
Dejean, 1836
Populærnavn
-
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieSkjoldbiller
Økologi
Antall arter: 20
Utbredelse: Amerika
Inndelt i

Calliaspis er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Både larvene og de voksne (imago) er planteetere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nokså små, avlangt ovale, blankt oransjerøde til svarte skjoldbiller, kroppsformen ofte noe kantete, ikke jevnt oval, sett fra siden noe hvelvet. Antennene er tynne, gjerne omtrent halvparten så lange som kroppen. Gruppen kan kjennes fra beslektede grupper på at hodet er synlig ovenfra fordi pronotum er innbuktet i midten foran, at dekkvingene er glatte uten lengderibber eller kraftig punktering, men med fine punktrader. Den midtre, opphøyde delen av dekkvingene er tydelig innsnevret bak "skuldrene".

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larver og voksne lever på planter og eter fra dem. Artene er trolig knyttet til enfrøbladete planter, som Heliconiaceae og palmer, men ingenting er kjent med sikkerhet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Sør-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hispinae inkluderer noen ganger gruppen (underfamilien) skjoldbiller, da som stammen Cassidini, i denne oversikten er den holdt utenfor, og plassert inn i som søstergruppen skjoldbiller. Andre klassifikasjoner plasserer denne gruppen (som Hispini) som en undergruppe av skjoldbillene.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • L. Sekerka (2014) Review of Imatidiini genera (Coleoptera: Chrysomelidae: Cassidinae). Acta Entomologica Musei Nationalis Pragae 54 (1): 257-314. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]