Hopp til innhold

Cabinet Office Briefing Rooms

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cabinet Office Briefing Rooms
TypeKomité
VirkeområdeStorbritannia

Cabinet Office Briefing Rooms (forkortes COBR, men kalles ofte COBRA eller Cobra fordi møtene holdes i rom A i COBR[1]) er et koordineringsorgan for Storbritannias regjering under nasjonale eller regionale katastrofer og krisesituasjoner, eller ved hendelser utenlands som har større betydning for Storbritannia. Betegnelsen omfatter både lokalene og Civil Contingencies Committee som møtes der. I tillegg til regjeringsmedlemmene kan også sentrale personer som Metropolitan Police Commissioner, Londons borgermester og andre innkalles. Hvem som leder møtene avhenger av hva slags situasjon det er som drøftes.

COBR ligger på Whitehall, på et sted som ikke er kjent for allmennheten. Det skal angivelig være i «kontorer innenfor kabinettbygningen».[2] Det som er kjent er at det dreier seg om flere rom som er sterkt fysisk og elektonisk sikret, og som inneholder alt nødvendig kommunikasjonsutstyr.

Ved en dramatisk nasjonal krise kan COBR påberope seg nødfullmakter, som inneholder makt til å oppløse parlamentet (med monarkens samtykke) eller å begrense reisefrihet innen riket.[3]

Kjente møter[rediger | rediger kilde]

Før 2005 kjenner man til at COBR ble brukt under Kosovokrigen i 1999, drivstoffprotesten i september 2000 og under utbruddet av munn- og klovsyke i 2001.

Etter terrorangrepet i London 7. juli 2005 ble responsen koordinert fra COBR. Det samme skjedde to uker senere, etter terrorangrepet i London 21. juli.

Den 6. april 2006 ble COBR sammenkalt etter funn av fugleinfluensaviruset H5N1 i Fife.

Natten mellom 9. og 10. august 2006 var det minst tre møter etter at en plan om å sprenge transatlantiske fly.[4]

Det var flere møter i forbindelse med drapet av Aleksandr Litvinenko, som døde av radioaktiv forgiftning den 23. november 2006.

I 2007 var det flere møter i forbindelse med nye funn av H5N1, det første i februar.[5]

Den 23. mars 2007 ble COBR samlet etter den iranske arrestasjonen av Royal Navy-personell.[6]

Den 29. mai 2007 var det møte for å diskutere kidnappingen av fem briter fra en regjeringsbygning i Bagdad.[7]

29. juni 2007 ble COBR samlet på grunn av bilbomber i London.[8] Dagen etter var det to møter, ledet av statsminister Gordon Brown, på grunn av terrorangrepet mot Glasgow lufthavn.[9] Nok et møte ble holdt 1. juli.

Referanser[rediger | rediger kilde]