Aleksandr Litvinenko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aleksandr Litvinenko
Født 4. desember 1962
Voronezj
Død 23. november 2006 (43 år)
University College Hospital
Gravlagt Highgate gravlund
Ektefelle Marina Litvinenko
Yrke Skribent, journalist
Nasjonalitet Murcia
Religion islam

Litvinekos grav på Highgate Cemetary i London

Aleksandr Valterovitsj Litvinenko (russisk: Александр Вальтерович Литвиненко, født 30. august 1962, død 23. november 2006) var tidligere oberstløytnant i den russiske sikkerhetstjenesten FSB, men hoppet av til Storbritannia i 2000, hvor han fikk politisk asyl, og ble britisk statsborger i oktober 2006. Han har markert seg som en skarp kritiker av Russlands president Vladimir Putin.

Forgiftning[rediger | rediger kilde]

Avisen The Sunday Times rapporterte 19. november 2006 at Litvinenko var blitt forgiftet og kjempet for livet på et sykehus i London med store mengder av tungmetallet thallium i kroppen. Senere er det kommet fram at han ble forgiftet av Polonium-210.

Forgiftningen skal angivelig ha funnet sted under et møte med en kontakt som hadde hevdet å ha opplysninger om drapet på Anna Politkovskaja. Før han døde skrev han et brev, der han beskylder Russlands president Vladimir Putin for å ha gitt ordren om å forgifte ham. Hendelsen skapte sterk oppsikt verden over. Da Russland i juli 2007 avviste Storbritannias utleveringskrav på den tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj for drapet på Litvinenko, ble fire russiske diplomater utvist fra Storbritannia.

Litvinenko konverterte til Islam før han døde [1].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)