Ca’ da Mosto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ca’ da Mosto
Ca' da Mosto facciata in Campiello del Leon Bianco (Venice).jpg
Beliggenhet
AdresseCampiello del Lion Bianco, 5631-34 - Cannaregio
Land ItaliaRediger på Wikidata
Kart

Ca' da Mosto
45°26′23″N 12°20′09″Ø

Ca' da Mosto

Ca' da Mosto er et 1200-tallspalass i Venezia, Italia og den eldste bygningen ved Canal Grande. Det er i venetianskbysantinsk stil, med høye smale buer og distinkte kapitéler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utseende til palasset viser at det til å begynne med var et casa-fondaco, hjemmet og arbeidsplassen til dets opprinnelige eier som var kjøpmann. En tredje etasje ble bygget på i begynnelsen av 1500-tallet, og en fjerde på 1800-tallet.

Palasset har fått navn fra den venetianske oppdageren Alvise Cadamosto, som var født i palasset i 1432. Det var for meste i Da Mosto familiens eie inntil 1603, da Chiara da Mosto etterlot hele hennes bo til en fjern nevø heller enn hennes nærmere slektninger i Da Mosto-familien, som hun var blitt uvenner med.

Fra 1500-tallet og til og med 1700-tallet huset Ca' da Mosto det velkjente Albergo Leon Bianco (hotellet den hvite løve). I 1769 og 1775 den tysk-romerske monarken og sønnen av Maria Teresia, Josef II, bodde her under sitt opphold i Venezia.

Nåtiden[rediger | rediger kilde]

Ca' da Mosto er nå for meste tomt siden høyvannet fører til at vannet kommer inn i kjelleretasjen. Ifølge et intervju i The Lady, er palasset den bygningen Francesco da Mosto, som nedstammer fra dets selvtitulerte tidligere eiere, helst ville like å få restaurert.[1] Bygningen skal være under restaurering - det er montert større stillaser på veggene (2011).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Francesco da Mosto, Francesco's Venice (London:BBC, 2004)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Francesco's Venice». The Lady Magazine. Arkivert fra originalen 3. oktober 2006. Besøkt 17. juli 2006.  Arkivert 3. oktober 2006 hos Wayback Machine.