Cañar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cañar

Flagg

Våpen

Kart over Cañar

LandEcuador Ecuador
StatusProvins (provincia)
Grunnlagt3. november 1880
Adm. senterAzogues
PostnummerEC03
Retningsnummer07
Areal3 146 km²
Befolkning223 563 (2010)
Bef.tetthet71,06 innb./km²
Høyde o.h.2 342 meter
Nettsidewww.gobiernodelcanar.gob.ec/
Kart
Cañar
2°32′00″S 79°00′00″V

Provinsen Cañar (uttalt: Kanjar) er en provins i La Sierra-regionen i republikken Ecuador. Den blir ofte omtalt som den ecuadorianske historiske og kulturelle hovedstad.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Provinsen ligger midt i landet nord for Cuenca og Azuay-provinsen og har en befolkning på cirka 223 000 mennesker. Hovedstaden og den største byen er Azogues. Andre byer er Biblían, Ciudad de Cañar og El Tambo.

Provinsen har en beliggenhet på gjennomsnittlig 2300 meter over havet. Til tross for høyden så har provinsen vegetasjon, skog, byer og perfekt jord til å dyrke mat.[trenger referanse]

Stedet er kjent for å være et transittsted, der mye av landets trafikk går igjennom. Igjennom provinsens byer kjører det forbi og stopper helst nesten all trafikk som går mellom Cuenca, Quito og Guayaquil (De 3 største byene i Ecuador). Som resultat av dette er ny bussterminal bygget for å ta i mot alle reisende.

Kultur og historie[rediger | rediger kilde]

Cañar blir ofte omtalt som den ecuadorianske historiske og kulturelle hovedstad. Hvert år kommer det tusener av turister for å besøke de forskjellige arkeologiske stedene provinsen har å by på, samt oppleve den fargerrike lokale kulturen.

Majoriteten av befolkningen hører til Kanjarisfolket som er en innfødt folkegruppe som har bodd i Andesfjellene i mange år. Ingen vet nøyaktig hvor lenge men dateringer tilsier at det hat vært bosettinger i området flere flere tusen år før kristus. Lenge før Inka-folket.

De innfødte i Ecuador er kjent for å fortsatt gå med sine tradisjonelle drakter og alle provinser og folkeslag har hver sin stil.

Kanjarisfolket har også sin egen stil på musikk som man hører selv i de lokale kirkene. Ellers nytes den nasjonale retten Kuy blant dette folket som i resten av landet.

Det mest kjente innenfor denne provinsen er ruinene Ingacpira, som er en av verdens største Inka-ruin som kan minne om Machu Pichu i Peru.

Klima[rediger | rediger kilde]

Klimaet i Cañar er et spesielt fenomen i forhold til Norske standarder. Temperaturen varierer veldig fra time til time på grunn av provinsen lokasjon ved ekvator men også i forhold til høyden over havet.

Siden at provinsen ligger ved ekvator er man naturligvis nærmere solen. Den steker mye mer her enn andre steder og man blir fort solbrent. Samtidig med dette ligger provinsen veldig høyt over havet som gjør effekten enda sterkere.

Cañar-by ligger på hele 3200m.o.h. Høyden over havet gjør at det fort kan bli ekstremt kaldt når solen ikke er til stede. Når den går ned kan temperaturen fort synke ned til 10-15 grader.

Med andre ord er det vanlig å ha 20 grader i solen om dagen, men 8 grader om kvelden.

Religion[rediger | rediger kilde]

De fleste lokale innbyggere er enten katolikker og protestanter med en blanding av naturreligion fra Andes-kulturer.

Normisjon har lenge vært innvolvert i arbeid blant kanjarisfolket. Når misjonsarbeidet i landet fylte 50år skrev de en bok Ecuador en mi corazon som forteller om historien og religionen til Kanjaris-folket.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]