Hopp til innhold

The World Factbook

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «CIA World Factbook»)
Coveret på 2009-utgaven av The World Factbook

The World Factbook er en årlig publikasjon som utgis av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. Publikasjonen som gir grunnleggende informasjon om alle stater som er anerkjent som selvstendige av USA. Hvert land er dekket over to–tre sider, som oppgir data om demografi, beliggenhet, telekommunikasjon, myndigheter, industri, militær styrke osv.

Den blir laget for tjenestefolk i USAs administrasjon, og innholdet og måten det fremlegges på er valgt ut fra deres behov.

Rettigheter[rediger | rediger kilde]

Fordi boken er utgitt av en enhet innenfor USAs føderale myndigheter, er den ikke underlagt opphavsrett. Det er derfor fritt for enhver å gjengi materialet i den form man måtte ønske. Den er derfor en mye brukt kilde på internett, blant annet i Wikipedia.

Et unntak fra rettighetsregelen er at CIAs offisielle våpen ikke kan kopieres eller på annen måte brukes uten tillatelse fra CIA.

Kritikk mot boken[rediger | rediger kilde]

Faktafeil[rediger | rediger kilde]

I 1998 ble det påpekt av britiske journalister at boken inneholder noen åpenbare feil. En av de som vakte mest oppsikt var påstanden om at Det forente kongedømme ble selvstendig i 1801.

Enkelte av kartene har også underlige avvik, som kartet over Storbritannia som er oppgitt å skulle vise de største byene, men som tar med småbyen Grangemouth i Skottland.

Politiske hensyn[rediger | rediger kilde]

Fordi boken skal ta hensyn til offisielle amerikansk utenrikspolitikk, tas det en del hensyn som ikke alltid gjenspeiler de faktiske forhold slik de anerkjennes i andre deler av verden.

  • USA anerkjenner ikke navneendringen fra Burma til Myanmar, og lister derfor fortsatt opp landet under «Burma».
  • En del regioner som det er konflikt om, som Kashmir og Kosovo, er ikke dekket, mens andre som det er strid omkring, som Spratly Islands, er med.
  • Det nordlige Kypros er ikke behandlet som en selvstendig enhet eller som en del av Tyrkia, til tross for at den har vært atskilt fra resten av øya siden 1974.
  • Taiwan er i innholdsfortegnelsen listet opp under T, men slår man opp på «China Taiwan» finner man øya som en del av Kina, ikke som selvstendig land. I selve boken står Taiwan sist, etter Zimbabwe. Dette ser ut til å være gjort av hensyn til forholdet mellom USA og Folkerepublikken Kina. I utgavene til og med 2004 sto det under offisielt navn for Taiwan «intet», mens det i utgaven for 2005 sto «Republic of China».
  • Den 16. desember 2004 ble Den europeiske union lagt til som eget oppslag. Ifølge CIA var EU tatt med fordi EU «i stadig større grad opptrer som en nasjon». Resonnementet ble forklart i denne lille uttalelsen:
Europaunionen (EU)s utvikling fra en regional økonomisk enighet mellom seks nabostater i 1951, til dagens overnasjonale organisasjon bestående av 25 land på det europeiske kontinentet, står som et fenomen uten presedens i historiebøkene. Dynastiske unioner for territoriell konsolidering var lenge normen i Europa. Ved noen få anledninger ble landsunioner innledet – det polsk-litauiske samvelde og det østerriksk-ungarske imperiet var eksempler på dette – men at et så stort antall nasjonalstater gir slipp på noe av sin suverenitet til fordel for en overordnet enhet, er virkelig unikt. Endog EU strengt tatt ikke er en føderasjon, er den mye mer enn en frihandelsavtale slik som ASEAN, NAFTA eller Mercosur, og den har mange av egenskapene som assosieres med uavhengige nasjoner: sitt eget flagg, nasjonalsang, grunnleggerstat og valuta, såvel som en begynnende felles utenriks- og sikkerhetspolitikk i sin omgang med andre nasjoner. I fremtiden vil trolig mange av disse nasjons-aktige karaktertrekkene utvides. Følgelig har innbefatningen av grunnleggende etterretning mot EU blitt ansett som hensiktsmessig som en ny, separat enhet i The World Factbook. Imidlertid, på grunn av EUs spesielle status, blir denne beskrivelsen plassert etter de regulære landsoppføringene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]