CBRNE-senteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

CBRNE-senteret, eller Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNE-medisin, er en del av spesialisthelsetjenesten i Norge, etablert for å ivareta forebyggelse og håndtering av personskade knyttet til ulykker og hendelser med kjemiske stoffer (C), biologiske agens (B), radioaktiv stråling (R), kjernefysisk stråling (N) og eksplosive kjemikalier (E).

Senteret er lokalisert til Oslo universitetssykehus, og samarbeider faglig med Folkehelseinstituttet (Giftinformasjonen) og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

CBRNE-senteret har akuttberedskap for behandling av personskader forårsaket av særlig farlige kjemiske stoffer, giftig røyk, radioaktiv stråling og biologiske smittestoffer som kan gi opphav til blant annet høyrisikosmittesykdom. Senteret koordinerer også Nasjonalt medisinsk utrykningsteam for høyrisikosmittesykdom (NMUH), som vil foreta overflytting til høysikkerhetsisolatet ved Oslo universitetssykehus, Ullevål dersom det foreligger mistenkt eller bekreftet høyrisikosmittesykdom (infeksjonssykdom som krever biosikkerhetsnivå kategori 4 innesluttingsnivå).[1]

Leder for senteret er Espen Nakstad.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ Forlag, Gyldendal Norsk. «Nakstad, Espen Rostrup». www.gyldendal.no. Besøkt 22. mars 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata