C.S. Forester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
C.S. Forester
Født27. august 1899
Kairo, Egypt
Død2. april 1966 (66 år)
Fullerton, California
Utdannet ved Dulwich College, King's College
Beskjeftigelse Forfatter
NasjonalitetStorbritannia Storbritannia
England England
SpråkEngelsk
Utmerkelser James Tait Black Memorial Prize
SjangerSpenningsromaner, sjødrama
DebutA Pawn among Kings (1924)

C.S. Forester (født 27. august 1899 i Kairo i Egypt, død 2. april 1966 i Fullerton i California) er forfatternavnet til en engelsk forfatter av spenningsbøker hovedsakelig med drama knyttet til havet. Forkortelsen står for Cecil Scott Forester, mens hans egentlig navn var Cecil Louis Troughton Smith.

Forester skrev bøker med militært og maritimt innhold og er særlig kjent for sin serie på elleve bøker om Horatio Hornblower, som gikk fra sjøkadett til flåteadmiral under Napoleonskrigene. Han har også skrevet Afrikadronningen (1935) som ble filmatisert.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Forester ble født i Kairo i Egypt, men fikk sin utdannelse i Alleyn's School og på Dulwich College i sørlige London. Han giftet seg med Kathleen Belcher i 1926, de fikk to sønner før de skilte seg i 1945. Den eldste sønnen, John Forester, har skrevet en biografi om sin far.

Under den andre verdenskrig flyttet Forester til USA hvor drev han propaganda for at USA skulle involvere seg i krigen. . Til slutt bosatte han seg i Berkeley, California. I 1947 giftet han seg i hemmelighet med Dorothy Foster. Han led under sterk åreforkalkning senere i livet.

Hornblower[rediger | rediger kilde]

Populariteten til figuren Hornblower er meget stor innen maritime og sjøromaner. Bøkene er bygd rundt en heroisk, men likevel ikke heroisk personlighet. Bokserien er inspirert av den historiske Horatio Nelson. Konkurrent av denne serien er den senere Aubrey/Maturin-serien skrevet av Patrick O'Brian.

Andre bøker[rediger | rediger kilde]

Forester skrev også mange andre bøker i tillegg til Hornblower-serien. The General fra 1936, Afrikadronningen fra 1935 og mange andre romaner. Forester skrev også to kriminalromaner. Payment Deferred fra 1926 og Plain Murder fra 1930. Han har også to barnebøker i sitt forfatterskap, i en av disse kommer han tilbake til sjømannslivet ettersom historien utspinner seg blant pirater.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.