Célestin Guynemer de la Hailandière

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Célestin Guynemer de la Hailandière
Født3. mai 1798[1]Rediger på Wikidata
Combourg[2]
Død1. mai 1882[1]Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1825–), katolsk biskop (Roman Catholic Diocese of Vincennes, Indiana, 1839–1847) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetFrankrike
USA
GravlagtSt. Francis Xavier Cathedral and Library

Den gamle katedral i Vincennes

Célestin René Laurent Guynemer de la Hailandière (født 3.mai 1798 i Combourg i Bretagne i Frankrike; død 1. mai 1882 i i Triandin nær Combourg) er en fransk katolsk geistlig og biskop av Vincennes i Indiana i USA.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Célestin Guynemer de la Hailandière studerte juss, og ble som 24-åring dommer for en kortere tid.[3] Men i oktober 1822 begynte han på presteseminaret i Rennes.

Prest[rediger | rediger kilde]

Célestin Guynemer de la Hailandière studerte videre ved presteseminaret Saint-Sulpice i Paris og ble presteviet i Paris av erkebiskop Hyacinthe-Louis de Quélen den 28. mai 1825.

I 1836 ble han rekruttert til tjeneste i USA av biskop Simon Bruté de Rémur, til hans bispedømme Vincennes. Dette omfattet delstaten Indiana og det østlige Illinois, og var tynt befolkket med noen få småbyer og svært spredte gårdsbruk. Potawatomi- og miamiindianere bodde i Indianas nordlige deler. Det var få katolikker i området.[3] Ettersom de laa Hailandière kikke kunne mengelsk særlig godt, fikk han oppgaven å se til de fransktalende katolikker som bodde i og rundt Vincennes.

I 1839 ble han generalvikar i bispedømmet Vincennes (som senere ble til erkebispedømmet Indianapolis).

Koadjutorbiskop, så biskop, av Vincennes[rediger | rediger kilde]

Den 17. mai 1839 utnevnte pave Gregor XVI ham til koadjutorbiskop av Vincennes og til titulærbiskop av Axieri. Biskop Bruté de Rémur sendte de la Hailandière som representant til deres franske fedreland for å same inn penger, rekruttere prester, og invitere religiøse kongregasjoner for å komme for å undervise, og pleie de syke. Sœurs de la Providence av Ruillé-sur-Loir gikk med på å sende noen søstre; en av dem var søster Théodore Guérin.[4]

Etter Simon Bruté de Rémurs død den 26. juni samme år men ble han dets ordinarie biskop. Han var fortsatt i Frankrike, og ble bispeviet den 18. august 1839 i Paris av biskopen av Nancy, Charles Forbin-Janson; medkonsekrerende var Louis Blanquart de Bailleuil av Versailles, og Jean Louis la Mercier, biskop av Beauvais.

Han var da den yngste biskopen i USA.

Under hans embedstid ble den østlige tredjedel av Illinois, som hadde vært del av Vincennes, avskilt da bispedømmet Chicago ble opprettet den 28. november 1843. Hva enten det var fordi biskopen var perfeksjonist, eller ikke klar i sine instruksjoner, eller ikke hadde tillit til sine undergitte, hadde biskop de la Hailandière problemer med å delegere arbeide, og hadde dermed problemer med å holde på sine assistenter.[4]

Fratreden[rediger | rediger kilde]

De la Hailandière frasa seg som 49-åring, etter åtte år i embedet, den 16. juli 1847 ledelsen av bispedømmet Vincennes, og vendte tilbake til Frankrike.

Han døde på slektens herregård i Triandin nær Combourg den 1. mai 882 (to dager ført sin 84. fødselsdag), 35 år etter sin hjemkomst til Frankrike.

Hans levninger ble etter det han selv hadde ønsket bragt til Indiana, og han ble bisatt i den gamle katedral i Vincennes.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]