Hopp til innhold

Câmara de Lobos (Madeira)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Câmara de Lobos

Flagg

Våpen

LandPortugals flagg Portugal
Postnummer9300
Retningsnummer291
Areal52,17 km²[1]
Befolkning35 666[2] (2011)
Bef.tetthet683,65 innb./km²
Nettsidewww.cm-camaradelobos.pt/
Kart
Câmara de Lobos
32°39′00″N 16°58′00″V

Câmara de Lobos' plassering på Madeira

Câmara de Lobos er en av de elleve kommunene i den sjølstyrte portugisiske regionen Madeira. Det er også navnet på byen som er administrasjonssenter i kommunen.

Kommunen[rediger | rediger kilde]

Kommunen Câmara de Lobos ligger på sørsida av Madeiras høyfjell, vest for hovedstaden Funchal og øst for kommunen Ribeira Brava. Arealet er ca. 52 kvadratkilometer (altså omtrent på størrelse med Dyrøya i Troms). Folketallet var i 2011 34 721.[3]

Som overalt på Madeira er høydeforskjellene store. Mest spektakulært er nok Cabo Girão, verdens nest høyeste havklippe – på 580 meter. Utenom kommunesenteret er nok den «bortgjømte» Nonnenes dal, Curral das Freiras mest kjent.

De viktigste næringene i kommunen er fiskeri og landbruk, blant annet vindyrking.

Byen[rediger | rediger kilde]

Fiskehavna i Câmara de Lobos

Byen Câmara de Lobos ligger ved kysten. Den er Madeiras nest største by i folketall (17 468 i 2011).

Byen er det viktigste senteret for fiske av den særegne espada-fisken, og det er et livlig fiskemarked på havna om morgenen.

Câmara de Lobos blei grunnlagt i 1420 av João Gonçalves (Zarco), en av oppdagerne av Madeira. Han brukte stedet som base, da han fungerte som en av øyas tre kapteiner.

Turistmessig omtales fortsatt besøk av Winston Churchill etter andre verdenskrig. Han valgte da Madeira som rekonvalesentsted etter både valgnederlag og et mindre slag. I Câmara fant han fine motiver for sin malehobby, og favorittstedet hans er markert med en plakett. Like ved er det er restaurant som er oppkalt etter ham.

Kirker[rediger | rediger kilde]

  • Fiskernes kapell ved havna, dateres tilbake til 1420, men er seinere kraftig ombygd. Det er det nesteldste kirkebygget på øya. Det er vanlig at lokale fiskere besøker kapellet før og etter en fangsttur.
  • Bynes hovedkirke tilegna São Sebastião fra 1700-tallet.

Kirkesogn[rediger | rediger kilde]

Kommunen er inndelt i fem kirkesogn: Câmara de Lobos (byen), Curral das Freiras, Estreito de Câmara de Lobos, Jardim da Serra og Quinta Grande.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Kommunens våpenskjold med to munkeseler

Câmara de Lobos betyr «ulvenes bolig». Ulvene er i denne sammenheng munkeseler, som på portugisisk heter sjøulver (lobos-marinhos) og som tidligere fantes i stort antall i området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.ine.pt/xportal/xmain?xpid=INE&xpgid=ine_indicadores&indOcorrCod=0008350&selTab=tab0; besøksdato: 19. september 2018; utgiver: Det nasjonale statistikkinstituttet.
  2. ^ http://mapas.ine.pt/download/index2011.phtml; besøksdato: 19. september 2018.
  3. ^ Folketall fra Det portugisiske statistikkbyrået; besøkt 10. august 2012.