Hopp til innhold

Bunger Hills

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bunger Hills, Bunger Lakes eller Bunger Oasis er en fjellkjede i Queen Mary Land i Antarktis, bestående av en gruppe relativt lave, avrundede åser som er isfrie i sommerhalvåret.[1]

Bunger Hills ligger ved kysten og strekker seg fra 65°58'S til 66°20'S og fra 100°20'Ø til 100°28'Ø, omgitt av isbreer. I sørøst grenser Bunger Hills mot iskappens bratte side, i sør og i vest til bremunninger og i nord mot Shackleton isbrem som skiller området fra Davishavet. Bunger Hills deles nesten i to i øst-vest-retning av innsjøen Algae Lake (også kjent som Lake Figurnoye). Fjellkjeden ble kartlagt basert på flyfotografering foretatt av United States Navy Operasjon Highjump i 1946–47 og navngitt av United States Advisory Committee on Antarctic Names (US-ACAN) etter orlogskaptein David E. Bunger, fartøysjef på ett av de tre flyene til Operasjon Highjump som utførte flyfotografering mellom 14° og 164° østlig lengde. Bunger og hans besetning landet på en åpen innsjø her i februar 1947.

Forskningsstasjoner[rediger | rediger kilde]

Sovjetunionen etablerte i 1956 forskningsstasjonen Oazis i Bunger Hills, bestående av to bygninger for en bemanning på åtte personer. Basen ble overtatt av Polen i 1959 og omdøpt A. B. Dobrowolski Station (etter vitenskapsmannen Antoni Dobrowolski), men var bare i bruk noen få uker. I februar 1979 ble stasjonen tatt i bruk igjen for en kort periode, men et forsøk på å overvintret mislyktes og mannskapet måtte evakueres til den sovjetiske stasjonen Mirnyj 360 kilometer lenger vest.

Betongfundamentet oppført av den første polske antarktisekspedisjonen i januar 1959 for gravitasjonsmålinger, samt det magnetiske observatoriet med en plakett til minne om åpningen av Oazis i 1956, er utpekt til historiske steder og kulturminner i Antarktis.[2]

Om lag sju kilometer vest for Dobrowolski har Australia siden 1986 hatt sommerbasen Edgeworth David Base, navngitt etter Edgeworth David.

Referanser[rediger | rediger kilde]