Bundeskriminalamt (Tyskland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 50°5′52″N 8°14′45″Ø

BKAs hovedkvarter i Wiesbaden
BKAs avdeling for kontraterrorisme i Berlin.

Bundeskriminalamt (BKA, Forbundskriminalembedet) er det føderale kriminalpolitiet i Tyskland, og har hovedsete i Wiesbaden.

Det har til å oppgave å koordinere bekjempelsen av forbrytelser i nært samarbeid med delstatenes kriminalpoliti, og etterforske særlig alvorlige saker, blant annet tilknyttet internasjonal terrorisme.

Ved siden av hovedsetet i Wiesbaden har BKA lokaliteter to andre steder i samme by, og dessuten avdelinger i Berlin, Bonn og Meckenheim.

BKA har også til oppgave å beskytte de føderale forfatningsorganene. Videre representerer BKA Tyskland i Interpol som nasjonalt sentralbyrå.

BKA kan beskrives som Tysklands parallell til det amerikanske FBI. Akkurat som i USA består Tyskland av delstater med sine egne politimyndigheter.

I 1970-årene fornemmet man et stadig større behov av en organisasjon som kunne virke over hele Vest-Tyskland idet de enkelte delstatenes politimyndigheter var for isolerte fra hvarandre når forbrytere reiste over delstatsgrensene. BKA, som ble grunnlagt allerede i 1950-årene, ble omorganisert, og ble den nye riksdekkende organisasjonen. Horst Herold kom å lede BKAs utvikling og var mannen bak det store datasystem som ble opprettet med register over mistenkte. Registeret kom senere til å bli gjenstand for en debatt omkring hvem som stod der og hvorfor.

Blant BKAs mer kjente saker var de mangeårige spaningene og påfølgende arrastasjoner av medlemmer av Røde armé-fraksjonen.

Med hjemmel i den tyske føderalismereformen i 2006 ble BKA overdratt ansvaret for arbeidet mot internasjonal terrorisme i de tilfeller der det foreligger en statsgrenseovergripende fare, eller det ikke er klart hvilken delstat som har ansvaret, eller når et annet land ber om assistanse (Artikkel 73 I Nr. 9a Grundgesetz). Fra da av har BKA også hatt ansvar for den tyske antiterrordatabasen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]