Bullaren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bullaren i Bohuslän

Bullaren, også kalt Bullarebygden, er ei bygd i det nordre Bohuslän. Den har tidligere vært både Bullarens härad og Bullarens kommun, men er nå den nordøstre delen av Tanums kommun.

Bullarebygden er et jord- og skogsbrukslandskap, som i retning nord-sør gjennomløpes av de langstrakte Bullaresjøene, hvor også bebyggelsen er konsentrert. I øst avgrenses bygda naturlig av Kynnefjäll fra Sörbygden i Munkedals kommun, og av Kornsjöarna fra Dalsland. I nord grenser Bullaren til Norge, hvor Norra Bullaresjön renner ut i Enningdalselva. Bygdens hovedby er Östad, som var tingsted fram til 1903. Et tidligere tingsted har eksistert i Tingvall noen kilometer mot sør.

Bullarens härad besto av sognene, senere kommunene, Naverstad og Mo. Bullarens kommun ble opprettet ved den svenske kommunereformen i 1952, ved at de to kommunene i herredet ble slått sammen. Kommunen eksisterte fra til 1971 da den ble innlemmet i Tanums kommune.

Innlandslandskapet i Bullarebygden skiller seg fra og er mindre kjent enn øvrige deler av Bohuslän, men tiltrekker seg likevel turister. Blant severdighetene kan nevnes Naverstad kirke fra middelalderen, Bullaren dyrepark, Älgafallet og Olsborg slottsruin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 58°47′54″N 11°33′30″Ø