Bukefalos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aleksander temmer Bukephalus, av François Schommer fra slutten av 1800-tallet.

Bukefalos (gresk: Βουκέφαλος, av βοός og κεφάλη, oksehode) var Aleksander den stores hest. Bukefalos døde under felttogene i India.

Beskrivelse, historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge den greske historikeren Plutark var Bukefalos fire år gammel blitt budt frem til salg for Aleksanders far, kong Filip II av Makedonia. Det ble sagt at Bukefalos var av beste «tessaliske byrd» med orientalsk blod i seg. Navnet Bukefalos, oksehode, skyldes muligens at hesten skal ga hatt et stort hode med en bred panne. Det ble også sagt at hesten hadde et glosøye. Men Bukefalos var en vakker hest som var svart, med en hvit stjerne i pannen. I en del historiebøker står det også at Bukefalos var hvit. Han var stor i sammenligning med datidens andre hester. Kong Filip kjøpte ham i år 343 f.Kr. for 13 talenter.

Men Bukefalos viste seg å være umulig å tøyle, selv hoffets aller beste ryttere kunne nærme seg ham bare med fare for sitt eget liv. Filips tolvårige (opplysningene spriker, mellom 10 og 16 år) sønn Aleksander satt og så på når modige menn forsøkte å ta seg opp på ham. Ingen klarte det. Filip var beredt til å sende dyret tilbake til Thessalia da Aleksander plutselig steg fram, trosset gapskrattet, og tilbød sine tjenester som dressør. Alexander stilte seg opp og sa at han kunne ri hesten. Alle lo av ham. Aleksander gikk frem til hesten og tok tak i repet som hesten hadde rundt halsen og vendte seg mot solen, han hadde merket at Bukefalos var redd for sin egen skygge. Aleksander satte seg opp på hesten etter oppmuntrende ord og klapper. Aleksander red Bukefalos i galopp frem og tilbake innen han vendte tilbake til sin far Filip som kom fram til sin sønn og sa: «Min sønn, skaff deg et land verdig deg. Makedonia er ikke stort nok for deg.» Bukefalos skulle heretter aldri tåle noen annen rytter. Det ble sagt at hesten til og med gikk ned på kne for Aleksander for å underlette sin rytters oppsitting.

Med Bukefalos dro Aleksander ut på mange hærtog. Da Bukefalos døde, under slaget ved Hydaspes 326 f.Kr i en strid mot krigselefanter, ble han begravd under æresbevisninger. En del sier at det siste han gjorde var å føre sin eier, Aleksander den store, i sikkerhet. Andre kilder sier at Bukefalos overlevde skadene og levde til han ble 31 år. På stedet der graven ble anlagt grunnla Aleksander byen Bukefalia til ære for sin kjære springer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Peter Green: Alexander of Macedon. A historical Biography. Univ. of California Press, Berkeley-Los Angeles, London 1992.
  • Bucephalas. I: The Oxford Classical Dictionary. 3. oppl., s. 264.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]