Hopp til innhold

Buka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyens plassering

Buka (eller Buka Island) er en øy i Papua Ny-Guinea i det vestlige Stillehavet.

Buka-øyen utgjør en del av den autonome regionen Bougainville og ligger cirka 850 km nordøst for Port Moresby og bare ca 1 km nordvest for øyen Bougainville.

Øyen er av vulkansk opprinnelse og har et areal på ca 492 km² med en lengde på cirka 50 km og er cirka 20 km bred. Det høyeste punktet er i Parkinsonfjellene på cirka 500 moh.

Øyen Buka har ca 50 000 innbyggere og befolkningen bor for det meste i små byer langs kysten. Hovedbyen Buka ligger vest på øyen.

Utenfor vestsiden av øyen ligger det noen småøyer sammen med de større øyene Hetau, Pororan, Jame og Petats.

Øyen har en liten flyplass (flyplasskode "BUA") for lokaltrafikk.

Buka har sannsynligvis blitt bebodd av melanesiere fra cirka 1500 f.Kr. Den ble oppdaget av den britiske kapteinen Philip Carteret i 1767.

Området havnet i 1886 under tysk overhøyhet som del av Tysk Ny-Guinea. Området ble til å begynne med forvaltet av handelsselskapet Neuguinea-Kompagnie.

Etter første verdenskrig havnet området under australsk kontroll og Australia fikk seinere også offisielt mandat over hele Bismarckarkipelet av FN.

Fra 1942 til 1945 ble øyen okkupert av Japan og var åstedet for harde kamper, men gikk siden tilbake til å være under et australsk forvaltningsmandat til Papua Ny-Guinea ble selvstendig i 1975.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]