Buhl AirSedan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buhl AirSedan
Buhl AirSedan
Buhl CA-6 Air Sedan
Informasjon
RollePassasjerfly
ProdusentBuhl Aircraft Company
Designet avEtienne Dormoy
Første flyvning1928
StatusPensjonert
Brukt avUSA
Canada
Antall produsert60
Prototypen CA-3 Airsedan på utstilling i 2012
Buhl CA-3E

Buhl AirSedan var et sivilt passasjer- og fraktefly produsert i USA. Flyet tok den første transkontinentale non stop-rekorden i 1929 med Buhl AirSedan «Spokane Sun God».

Flyet var produsert av Buhl Aircraft Company på slutten av 1920-tallet og på begynnelsen av 1930-årene. Senere modeller økte gradvis i kapasitet med flere sitteplasser og større motorer, men alle flyene var vanlige enkeltdekkere med innelukket cockpit og kabin.

Etter at Buhl opphørte virksomheten ble tegninger og jigger kjøpt, og et lite antall CA-6 ble bygget i Canada av Ontario Provincial Air Service (OPAS) for bruk som brannfly for å se etter skogbranner. Disse avvek fra de opprinnelige flyene, og hadde en mer kraftig 440 hestekrefters Pratt & Whitney-motor og Vickers-flottører.

Prototypen CA-3 AirSedan ble fløyet National Air Races i 1928 og ble kjøpt på 1960-tallet av Ed Marquart for restaurering. Flyet ble endret, fikk en Lycoming stjernemotor og ble solgt til Buhl-familien etter hans død i 2007. Flyet ble restaurert til flyvedyktig tilstand av Andy Bowman i 2012.[1]

Operativ historie[rediger | rediger kilde]

En AirSedan, «Angelino Jr.», fløyet av Loren Mendell kom på førsteplass i 1929 Oakland-Cleveland Air Derby. En annen, «Spokane Sun God», ble brukt til den første nonstop-flyvningen over USA. Nick Mamer og Walker Art fløy tur-retur fra Spokane i Washington til New York mellom 15. og 21. august 1929 på 120 timer, 1 minutt og 40 sekunder. Flyet benyttet seg av tanking i luften for å klare avstanden. En annen AirSedan, kalt «Miss Doran» deltok i Dole Air Race, men forsvant i havet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A Rare chance to see a Rare Buhl». Besøkt 17. august 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


luftfartstubbDenne luftfartrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.