Bryllupsnatten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bryllupsnatten
orig. 喜宴 Hsi yen
Generell informasjon
Utgivelsesår1993
Prod.landTaiwan Taiwan
Lengde94 min.
SpråkKinesisk
Bak kamera
RegissørAng Lee
ManusforfatterAng Lee
Neil Peng
James Schamus
MusikkMader
SjeffotografJong Lin
Eksterne lenker

Bryllupsnatten[1] (kinesisk: 喜宴; pinyin: Xǐyàn; Wade–Giles: Hsi yen) er en taiwansk langfilm fra 1993, regissert av Ang Lee

Filmen ble vist under Filmfestivalen i Berlin i 1993, hvor den vant Gullbjørnen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Wai-Tung Gao og Simon er et lykkelig homofilt par, som bor på Manhattan. Wai-Tung er i slutten av 20-årene, så hans tradisjonelle foreldre er ivrige etter å se ham gifte seg og få et barn - og fortsette familie-linjen deres. Men på denne tiden kunne ikke to menn gifte seg lovlig med hverandre, i New York. Foreldrene til Wai-Tung forsøker å bruke en dating-tjeneste i håp om å finne en passende kjæreste til sønnen deres, forsøker han og Simon å stoppe dette ved å finne på en rekke umulige krav. De krever at kjæresten må være en opera-sangerinne, legger til hvor høy hun må være, ha to doktorgrader, og snakke minimum fem språk.

Men dating-tjenesten lokaliserer faktisk en kinesisk kvinne som synger vestlig opera, og snakker fem språk. Hun har forståelse for Wai-Tung når han forklarer dilemmaet hans, ettersom hun også forsøker å skjule sitt eget forhold - med en hvit mann. På Simons insistering bestemmer Wai-Tung seg for å gifte seg med en av leietakerne hans, Wei-Wei, en pengeløs kunstner fra fastlands-Kina som trenger oppholdstillatelse. I tillegg til å hjelpe Wei-Wei, håper Simon og Wai-Tung at dette kan berolige Wai-Tungs foreldre. Før Wai-Tungs foreldre kommer, må Simon lære seg mer om Wai-Tungs vaner, kropp og livsstil for å overbevise foreldrene deres.

Men Mr. og Mrs. Gao kunngjør at de ønsker å besøke Taiwan, med gaver og 30 000 dollar for å arrangere et stort, ekstravagant bryllup for sønnen deres. De tror at sønnen er involvert med en meget velstående kvinne, av høy sosial klasse. Wai-Tung tør ikke fortelle foreldrene sannheten, og at han har løyet for dem, fordi faren (en pensjonert offiser fra Den nasjonale revolusjonshær) nettopp har kommet seg etter et alvorlig hjerneslag. Som en del av denne løgnen introduserer Wai-Tung også Simon, som sin utleier i steden for kjæresten sin.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på dagbladet.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]