Brydehval

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brydehval
Brydehval (Balaenoptera brydei)
Bryde's whale size.svg
Brydehval (Balaenoptera brydei)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Balaenoptera brydei
Olsen, 1913
Balaenoptera edeni
Norsk(e) navn: brydehval
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Hvaler
Familie: Finnhvaler
Slekt: Balaenoptera
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
Utilstrekkelig informasjon for vurderingStatus none DD.svg

DD — Data mangler

Habitat: marint
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for brydehval

Brydehval (Balaenoptera brydei) er en bardehval i finnhvalfamilien og tilhører de ekte finnhvalene. Brydehvalen holder typisk til i varmere farvann og viser ikke samme migreringsmønster som sine nærmeste slektninger. Brydehvalen tilhører de hvalartene forskere vet minst om.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Brydehvalen er en typisk finnhval med en lang og slank, nærmest torpedolignende kropp. Den blir normalt omkring 9–18 meter lang og veier vanligvis 12–20 metriske tonn (opptil 25 tonn maksimalt). Hunnene blir bare marginalt større enn hannene.

Brydehvalen er oppkalt etter den norske hvalfangstpioneren Johan Bryde (1858–1925) fra Sandefjord og ble første gang beskrevet av den norske zoologen Ørjan Olsen (1885–1972) i 1913. Olsen var med Bryde på hvalfangst utenfor Sør-Afrika i sesongen 1912–1913, da de oppdaget en ny hvalart, brydehval, som Olsen beskrev vitenskapelig.[2]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Brydehvalen finnes både i Atlanterhavet, Indiahavet og Stillehavet og totalbestanden har blitt anslått til cirka 90 000–100 000 dyr, men anslagene mangler skikkelig dokumentasjon. Man vet lite om hvor disse hvalene kalver, siden arten er svært lite sosial i forhold til sine slektninger. Brydehvalen svømmer som oftest alene eller i små grupper.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Brydehvalen holder som regel til i kystnære strøk, der temperaturen i vannet sjelden er lavere enn 20 grader celsius. Den migrerer ikke som de andre finnhvalene, men beveger seg snarere ut og inn fra kysten alt etter hvordan tilgangen er på føde. Brydehvalene er ikke planktonetere som andre bardehvaler, men jakter i stedet på pelagiske fisker som makrell og sild.

Slektskap[rediger | rediger kilde]

Tidligere ble brydehval og dvergbrydehval (Balaenoptera edeni) regnet som samme art, men nye studier viser at de trolig er separate arter (selv om ikke alle forskere er enige i denne konklusjonen).[3] Molekylære studier fra 2000-tallet viser at brydehvalen er en nærmere slektning av seihval enn dvergbrydehval.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.