Brunholmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brunholmen
LandNorge Norge
Kart
Brunholmen
62°28′24″N 6°09′11″Ø
Aksel Holms plass der sundet mellom Aspøya og Brunholmen var før gjenfyllinga på 1800-tallet. Den geografiske Brunholmen til høyre på bildet, Aspøya til venstre. Moloveiens utøp midt i bildet.
Jervellbua med Ålesund fiskerimuseum ligger ved Moloveien, like i nærheten av den egentlige Brunholmen.
Tidligere sjøbuer (nå ominnredet). De to husa nærmest fotografen, helt til høyre i bildet, ligger på Brunholmen.

Brunholmen i Ålesund ligger like nordøst for Aspøya i Brosundet og er en flat holme på ca. 120 × 95 meter. Den stikker inn i Brosundet som en landtunge og skiller dermed Ålesundets ytre og indre havn. Den egentlige Brunholmen består av svært tettbebygde kvartaler mellom gatene Brunholmkaia, Fløttmanngata og Brunholmgata. Ved Aksel Holms plass møtes også gatene Moloveien, Øwregata og Apotekergata. Navnet «Brunholmen» brukes i dag mest som omtale av en grunnkrets og et sentrumsstrøk i Ålesund. Tidligere var strøket preget av skipshandlere og fiskemottak i de mange, store sjøbuene ved Brosundet. Lokalpolitisk styres Brunholmen av bydelsutvalget for Aspøya.

Gjenfylling av sundet[rediger | rediger kilde]

Brunholmen endret mot slutten av 1800-tallet gradvis skikkelse fra holme til bydelsstrøk på Aspøya i takt med utfylling av det smale og grunne sundet mellom øya og holmen. I dag framstår ikke lenger Brunholmen som en holme, men har sammenhengende gatestruktur og bebyggelse med resten av Aspøya. Aksel Holms plass i det moderne Ålesund ligger om lag ved det tidligere sundet.

Bybrannen[rediger | rediger kilde]

Bybrannen i 1904 raserte all bebyggelse på holmen, mens Moloveien, som har utløp like ved Aksel Holms plass, ble skånet ettersom den lå i le for vindretningen da brannen herjet. All bebyggelse på holmen ble gjenreist som stolte murbygninger i jugendstil.

Brunholmen i dag[rediger | rediger kilde]

I dag er de fleste gamle sjøbuene ominnredet til hotell-, kontor- eller restaurantformål. Noen av de tidligere buene huser også forholdsvis eksklusive leiligheter med utsikt til Brosundet. Scandic Hotel Ålesund, Clarion Hotel Bryggen og Hotel Brosundet ligger alle i umiddelbar nærhet til Brunholmen. Like i nærheten, men ikke på den egentlige Brunholmen, ligger også Ålesund Fiskerimuseum i Jervellbua, en av de få gjenværende sjøbuene fra tida før bybrannen. Denne bua har en framtredende plass ved havnemoloen og innløpet til Ålesundet. Navnet kommer fra Trygve Jervell som overtok fiskerimottaket i 1902, og som er beslektet med vår tids kjente teologiprofessor Jacob Jervell. Senere overtok firmaet Oluf Holm sjøbua. I dag er Jervellbua omgjort til museum etter mange års arbeid. Fiskerimuseet i Ålesund ble åpnet 13. juni 1998.

Bystrøket Brunholmen[rediger | rediger kilde]

Ettersom holmen i dag er fullstendig sammenvokst med Aspøya, brukes områdenavnet Brunholmen nå også om omkringliggende områder på Aspøya, således vil mange si at moloen mot Valderhaugfjorden («Moljå» på folkemunne) med det karakteristiske fyret ved innseilingen til Ålesundet, springer ut fra Brunholmen.

Besøk av kong Christian[rediger | rediger kilde]

Da dansk-norske kong Christian 6. var på Norges-turne i 1733 ble han og hans følge liggende værfast på Brunholmen. Blant historiene som fortelles om det kongelige besøket i det som på den tiden var en grisgrendt og forblåst holme på Sunnmørskysten, var hvordan avreisen skjedde: Den lite sjøvante og tykkfalne dansk-norske dronning, Sophie Magdalene, kom seg ikke tilbake i skipet ettersom det ikke var noen landgangsbrygge tilgjengelig. Dermed ble hun resolutt båret om bord av en staut bondegutt fra Skodje.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]