Broen over Drina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Broen over Drina
orig. Na Drini ćuprija
Forfatter(e)Ivo Andrić
SpråkSerbokroatisk, serbisk
Tilblivelsejuli 1942
SjangerHistorisk fiksjon
Utgitt1945
ForlagProsveta
Sider366
OCLC3293147
ISBN 978-0-226-02045-7

Broen over Drina (serbisk: Na Drini ćuprija) er en historisk roman skrevet av den jugoslaviske forfatteren Ivo Andrić. Det dreier seg om Mehmed Paša Sokolović-broen i Višegrad som strekker seg over elven Drina og står som en stille vitne til historien fra byggingen som ble iverksatt av osmanerne i midten av det 16. århundre til sin delvis ødeleggelse under første verdenskrig. Historien spenner over fire århundrer og dekker okkupasjon fra ottomanske og østerriksk-ungarske styrker i regionen, med særlig vekt på liv, skjebne og relasjon mellom de lokale innbyggerne, spesielt serbere og bosnjaker.

Fortellingen begynner med å beskrive den brutale avstraffelsen av de lokale serbiske livegne bønder som prøvde å sabotere byggingen.[1][2]

Boken kan være nyttig bakgrunn for å forstå Jugoslavias sammenbrudd og dagens virkelighet i området.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Mehmed-paš Sokolović

En ung serbisk gutt fra området Višegrad blir tatt fra sin mor av Det osmanske rike som en delvis rekrutteringsavgift, en av mange kristne gutters skjebne under Det osmanske rikets 500 års lange okkupasjon av Balkan. Guttens mor følger gråtende sin sønn til hun når elven Drina, hvor han blir satt over med ferge og hun ikke lenger kan følge med. Den unge gutten konverterte til Islam og ble tildelt det tyrkiske navnet Mehmed. Han blir senere kjent som Mehmed-paš Sokolović, og stiger gjennom de osmanske militære gradene under Det osmanske rikets ekspansjon inn i Sentral-Europa. Han er fortsatt hjemsøkt av minnet om å bli tatt med makt fra sin mor og beordrer bygging av en bro på den delen av elva der de to ble skilt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]