British Museum undergrunnsstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 51°31′2,8056″N 0°7′22,476″V British Museum undergrunnsstasjon er en nedlagt stasjon i Londons undergrunnsbane. Den betjente Central-linjen, og ligger mellom Holborn og Tottenham Court Road.

Stasjonen ble åpnet 30. juli 1900, med inngangen i krysset mellom High Holborn og New Oxford Street, like ved British Museum. I desember 1906 ble Holborn åpnet som en ny stasjon på Piccadilly-linjen, mindre enn hundre meter unna. Dette skyldtes at det var forskjellige selskaper som drev linjene. Etter at de ble slått sammen virket det langt mer fornuftig å slå dem sammen, slik at passasjerer kunne bytte linje uten å måtte gå til en annen stasjon.

Det var først tanker om å anlegge en underjordisk tunnel for passasjerene, men dette ville dels være teknisk komplisert, og dels ville bety lang gangavstand i tunnelen – dette var lenge før man fikk rullebånd. Man valgte derfor å bygge en ny plattform på Holborn, og 24. september 1933 ble British Museum undergrunnsstasjon stengt.

Stasjonen ble en periode brukt som militært administrasjonskontor og nødkommandopost, men den er nå ikke i bruk i det hele tatt. Etter at stasjonsbygningen på overflaten ble revet i 1989 er det ikke lenger adgang til den, men den kan sees fra togene som kjører forbi.

Stasjonen har blitt brukt i flere filmer og minst ett videospill, og har i flere slike tilfeller vært knyttet til British Museum med en hemmelig gang.

Londons undergrunn
Forrige stasjon:
Tottenham Court Road
Central-linjen
(nedlagt stasjon)
Neste stasjon:
Chancery Lane