Brennkopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brennkopper
Område(r)Dermatologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeL01
ICD-9-kode684
ICPC-2S84
DiseasesDB6753
eMedicine965254
MeSHD007169

Brennkopper (impetigo) er en overfladisk infeksjon som skyldes bakterier.

Forekomsten av brennkopper er vanligst om sommeren når det er varmt.

I Skandinavia er det mest vanlig at brennkopper skyldes stafylokokkbakterien. I tropene skyldes brennkopper ofte streptokokkbakterien som er mer alvorlig, blant annet på grunn av nyresykdom.

Sykdommen er mest alminnelig hos barn selv om den kan forekomme i alle aldre. Den utvikles spesielt i varme og ved fuktighet. Den smitter lett, f.eks. i barnehager, skoler og mellom søsken.

Symptomene begynner ofte som en rød flekk med gule skorper som utvikler seg til en pussfylt blære eller et sår. Man har som regel ingen nedsatt allmenntilstand og ingen feber. Vanligvis starter symptomene i ansiktet og da ved nesen, munnvikene og øreflippene.

Navnet brennkopper har sykdommen på grunn av det vannkopplignende utseendet og fordi det smitter fra et barn til et annet.

Brennkopper kan starte på tilsynelatende sunn hud, men forekommer oftest på hud hvor man har klødd/skadet seg, eller på hud som på annen måte er svekket. Brennkopper er spesielt vanlig hos barn med atopisk eksem.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Ved lettere tilfeller av brannkopper kan dette behandles med bakteriedrepende kremer. Ved alvorligere tilfeller må behandlingen suppleres med spesialbad og antibiotikatabletter.

Fusidinsyreresistente bakterier har økt de siste 10 årene. Siden 1980-tallet har brennkopperbakterier blitt tiltagende motstandsdyktige mot vanlige penicilliner, så nå brukes oftest for eksempel dikloksacillin (Diclocil), cefalexin (Keflex), med fler.

Etter første behandlingsdag med lokalbehandling og tabletter smitter brennkopper ikke.

Solen og lysbehandling kan også være en del av behandlingen. Ved store skorper må skorpene fuktes og fjernes, for eksempel med pinsett.

Resistens[rediger | rediger kilde]

Det er nå stort utbredt resistens overfor fusidinsyre, bacitracin og penicillin blant brennkopper.

Smitte/tilbake i barnehage[rediger | rediger kilde]

Barn må holdes hjemme fra barnehage/ skole til brennkoppene er under kontroll, slik at ikke smitte spres til andre barn. Dersom brennkoppene kan tildekkes med plaster, vil de ikke smitte. Brennkoppene må være helt inntørket før barnet kan gå i barnehagen / Skolen, smittefaren er der helt til sårene er grodd. Generelt gjelder at smittefaren avtar raskt når antibiotikabehandling er startet[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Brennkopper». Pasienthåndboka.no. Arkivert fra originalen 14. januar 2010. Besøkt 5. august 2007.