Brenda Fassie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brenda Fassie
BrendaFassier.jpg
FødtBrenda Nokuzola Fassie
3. nov. 1964[1][2]Rediger på Wikidata
LangaRediger på Wikidata
Død9. mai 2004[3][4][1][2]Rediger på Wikidata (39 år)
JohannesburgRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sør-AfrikaRediger på Wikidata

Brenda Fassie (født 3. november 1964 i Cape Town, død 9. mai 2004) var en sørafrikansk popsanger.

Hennes kallenavn blant fansen var Mabrr. Fassie var den yngste av ni barn og hun ble oppkalt etter Brenda Lee, en amerikansk countrysanger. Hennes far døde da hun var to år gammel, og med hjelp av hennes mor, en pianist, begynte hun å tjene penger ved å synge på gaten for turister. I 1981, i en alder av 16 år, forlot Fassie Cape Town til fordel for Soweto, Johannesburg for å begynne som profesjonell sanger. Brenda giftet seg med Nhlanhla Mbambo i 1989, men de tok ut skilsmisse i 1991. Rundt denne tiden ble hun avhengig av kokain og hennes karriere begynte å gå nedover. Fassie gjennomgikk rehabilitering og fikk sin karriere tilbake på sporet. Men hun hadde fremdeles narkotika-problemer og hun returnerte til rehabiliteringsklinikker omtrent 30 ganger i livet hennes.

De fleste av hennes album solgte til multi-platinum i Sør-Afrika. Om morgenen den 26. april 2004, kollapset Brenda i hennes eget hjem i Buccleuch og ble innlagt ved et sykehuset i Johannesburg. Pressen ble fortalt at hun hadde lidd hjertestans men senere meldte de at hun hadde glidd inn i koma brakt videre av et astma-anfall. En rapport som ble publisert etter hennes død avslørte at hun hadde tatt en overdose av kokain natten før hun kollapset, og dette var årsaken til at hun havnet i koma. Hun sluttet å puste og led hjerneskade på grunn av mangel på oksygen.

Fassie ble besøkt på sykehuset av kjente personligheter som Nelson Mandela, Winnie Mandela og Thabo Mbeki, og hennes tilstand av på førstesiden av flere sørafrikanske aviser. Brenda døde i en alder av 39 år den 9. mai 2004 på sykehuset uten å returnere til bevissthet etter at hennes livsopprettholdende maskiner var blitt slått av. Ifølge flere sørafrikanske aviser var Fassie HIV-positiv på tidspunktet for hennes død. Hennes manager, Peter Snyman, benektet dette aspektet av rapporten. Hun ble kåret til 17.-plass på Topp 100 Great Sothafricans. Hennes sønn Bongani Fassie utførte soundtracket til den Academy Award-vinnende filmen Tsotsi fra 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b FemBio, FemBio-ID 30371, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 8740857, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]