Brede Skistad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brede Skistad
Født4. mars 1948Rediger på Wikidata
Nedre EikerRediger på Wikidata
Død25. aug. 1995Rediger på Wikidata (47 år)
KristiansandRediger på Wikidata
Beskjeftigelse FotballspillerRediger på Wikidata
Søsken Boye SkistadRediger på Wikidata
Barn Espen SkistadRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Brede Skistad (født 4. mars 1948, død 25. august 1995 i Kristiansand) var en norsk fotballspiller og -trener.

Han spilte 124 kamper (4 mål) for Mjøndalen i den gamle 1. divisjon i perioden 1969-77. Han ble også norgesmester i bandy for klubben.

På slutten av 1980-tallet var han trener for Stord. Han klarte å få Stord opp i den nest øverste divisjon i Norge og laget var også nær på å rykke opp i 1989. Fra 1990 til og med 1994 var han trener for Start. Han førte Start til to bronsemedaljer i serien i 1991 og 1992. I denne perioden var Start med og kjempet om seriegullet, men klarte ikke å prestere godt nok i de siste kampene og gullet glapp til henholdsvis Viking og Rosenborg.

I 1993 kollapset Start fullstendig etter at Frank Strandli ble solgt til Leeds og Start var nær ved å rykke ned. I 1994 skulle Start vinne gull, og kjøpte tilbake Tore André Dahlum fra Rosenborg, Petter Belsvik fra Hamarkameratene, og Tommy Svindal Larsen fra Odd. Men det ble kun fjerdeplass, etter en miserabel start med mange uavgjorte kamper. Etter VM-pausen avsluttet Start sesongen sterkt.

Brede Skistad trakk seg som Starttrener etter 1994-sesongen på grunn av leukemi, og ble erstattet av sin assistent, Erik Ruthford Pedersen. Brede Skistad fikk et kort comeback (2 seriekamper og 1 cupkamp) i 1995-sesongen, da han var blitt friskmeldt. Han ga seg dog etter kort tid. Sykdommen blusset opp igjen og han døde 25. august 1995, 47 år gammel.

Som trener i Start fikk han frem mange unge spillere som blant annet Tore André Dahlum, Frank Strandli og Erik Mykland. Disse kom til å sette sitt preg på norsk fotball utover på 1990-tallet. Skistad var veldig godt likt av spillerne, og både Mykland[1] og Morten Pettersen[2] mente at Brede Skistad var den beste treneren de noen gang hadde hatt.

Skistad var aktuell som norsk landslagstrener etter at Ingvar Stadheim trakk seg i 1990, men det ble til slutt Egil Olsen som ble ny sjef for landslaget. Skistad ble også benyttet som ekspertkommentator i forbindelse med fotballkamper på NRK og TV 2.

Brede Skistad var tvillingbror til Boye Skistad som spilte samtidig med Brede i Mjøndalen, og som senere ble trener i samme klubb.

Brede Skistad var far til Espen Skistad som var Starts andrevalg som målvakt fra 1992 til 1995 under sin fars ledelse av klubben.

Referanser[rediger | rediger kilde]