Hopp til innhold

Bred vannkalv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bred vannkalv
Dytiscus latissimus
Nomenklatur
Dytiscus latissimus
Blunck, 1923
Populærnavn
bred vannkalv[1]
(kjempevannkalv)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieVannkalver
SlektDytiscus
Miljøvern
IUCNs rødliste:[3]
ver 3.1
VU - SårbarUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
VU - Sårbar

VU — Sårbar

Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: terrestrisk og limnisk
Utbredelse: Europa,
 ?

Bred vannkalv (Dytiscus latissimus) også omtalt som kjempevannkalv, er en bille og tilhører familiegruppen vannkalver. Den kan bli opptil 4,5 centimeter og er den største av de norske vannkalvene. I Norge finnes den i litt større innsjøer på Sør- og Østlandet.

Bred vannkalv har en oval fasong slik som hos alle vannkalver. Hode, bryst og bakkropp danner én kurve, noe som reduserer vannmotstanden når de svømmer. Hodet er bredt og noe skovlformet (med en mer eller mindre skarp fremkant). Brystet (pronotum) er bredere enn langt. Kroppen er nokså flattrykt, mye bredere enn høy, dekkvingene er utvidet på siden og fortsetter utenfor den gule sidekanten. Fasettøynene er relativt små og ikke utstående. Antennene er trådformede.

Den er mellom 38 og 44 millimeter lang som voksen og er vår største art, den er regnet som verdens nest største vannkalv etter den svært sjeldne Megadytes ducalis. Larven er i sine siste larvestadier en del større.

Fargen er svart med gule sidekanter langs kroppen. Brystskjoldet (pronotum) er kantet med gult hele veien rundt.

Hunnen har alminnelige framføtter, mens hannen har brede framføtter. De er utvidet med noen sugeskåler den bruker under paring, for å holde seg fast på hunnens rygg. Bakbeina er typiske for vannkalver. Leggene (tibiae) og fotleddene (tarsene) er avflatet og utstyrt med tette frynser av lange hår som virker som årer.

De voksne billene, og særlig larvene, er grådige rovdyr. Larvestadiene er i ferskvann. De voksne vannkalvene flyr godt og kan derfor påtreffes et stykke fra vannet. Vannkalvene svømmer raskt med symmetriske bevegelser, det vil si at begge beina i et par går framover og bakover samtidig.

Bred vannkalv finnes i stillestående ferskvann, i vegetasjonsrike (næringsrike) større innsjøer. De har ikke gjeller og er avhengige av å hente oksygen fra luften. Man kan se både voksne og larver hengende fra vannoverflaten, der bare bakkroppsspissen bryter overflatehinna. De voksne billene lagrer luft under dekkvingene.

Bred vannkalv tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der vannkalvens indre og ytre organer endres. Bred vannkalv lever i ferskvann både som larver og som voksne. Det eneste stadiet som er på land er puppestadiet. Når larven er fullt utvokst, kryper den på land, graver ut et kammer i løs jorden eller lignende, hvor puppestadiet tilbringes.

Truet art

[rediger | rediger kilde]

Bred vannkalv er regnet som er sterkt truet art i Europa og er derfor fredet også i Norge. Det er imidlertid uklart om arten er like sterkt truet i Norden som lenger sør i Europa. Den synes å ha gode bestander i myrtjern i indre områder av Østlandet. Den står på både den norske og den europeiske rødlisten.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. mars 2022. Besøkt 4. mars 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av bred vannkalv Dytiscus latissimus som LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ Foster, G. 1996. Dytiscus latissimus. IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. [http://www.iucnredlist.org www.iucnredlist.org. Søkedato: 17. mars 2008.
  • Foster, G. 1996. Dytiscus latissimus. IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. www.iucnredlist.org.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata