Bravo-utblåsningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bravo-utblåsningen er navnet på en ukontrollert utblåsning av olje fra et borehull på norsk sektor i Nordsjøen. Utblåsningen skjedde på oljeplattformen Ekofisk B (bravo) på Ekofiskfeltet.

Den 22. april 1977 skjedde den første ukontrollerte utblåsingen på norsk sokkel i Nordsjøen. Norske ingeniører jobbet på spreng for å finne en måte å stoppe utblåsningen på. De fikk hjelp av de profesjonelle brønndrepere «Red» Adair og «Boots» Hansen som ble fløyet inn fra USA. Alle nordmenns oppmerksomhet var rettet mot dette arbeidet. Etter syv og et halvt døgn, den 30. april klokken 11 om formidagen, klarte de å sette på plass en ventil som stoppet utblåsningen.

Konsekvenser av ulykken[rediger | rediger kilde]

Få timer etter at nyheten ble kjent, begynte pressefolk fra hele verden å strømme til Stavanger. Pressekorpset konstaterte at det sto dårlig til med oljevernberedskapen.

Man har ikke kunnet påvise alvorlige følger av ulykken, verken for sjøfugl, fiskebestand eller strender. En av grunnene er trolig at oljen fra Ekofisk er lett. Den fordamper hurtig og brytes raskt ned av vind og bølger. Forskning og erfaringer etter slike utslipp har dessuten vist at den bakterielle nedbrytningen av olje kan være svært effektiv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]