Brasils religioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Statue av «Kristus frelseren» i Rio de Janeiro, Brasil.

Brasil er i hovedsak et katolsk land hvor 80% av brasilianerne, dvs. over 140 millioner, bekjenner seg til den romersk katolske kirke. Dette utgjør om lag 14% av det totale antallet katolikker i verden. I de senere år har imidlertid antallet blitt redusert da mange har gått over til andre frikirkelige organisasjoner som er meget synlige i det brasilianske samfunnet. I 2005 viser anslag at det finnes om lag 26 millioner frikirkelige medlemmer i landet. I tillegg finnes det en rekke andre kristne trosretninger som blant annet protestanter i landet. Befolkningen med japansk bakgrunn bekjenner seg ofte til shintoismen.


Da synkretisme (religionsblanding) er ganske vanlig, vil mange av de som regner seg som kristne i tillegg bekjenne seg til andre religioner samtidig. Dette kan være for eksempel de afrikanskinspirerte candomblé- og umbanda-religionene.

Den katolske kirken[rediger | rediger kilde]

Selv om om lag 80% av brasilianerne regner seg som katolikker, er det bare 20% som deltar regelmessig i gudstjenester.

Den katolske kirken har tradisjonelt vært en kirke som har støttet makthaverne i Brasil. Da de militære tok makten i landet i 1964, uttalte den katolske bispekonferansen seg derfor bifallende. Den latinamerikanske bispekonferansen i Medellín i Colombia i 1968 var imidlertid et teologisk og historisk vendepunkt. Anført av blant annet «Den røde biskop» Hélder Câmara, endret kirken da syn og begynte å ta de fattiges parti. Kirken forsto at om man ikke fornyet seg, ville den forsvinne. Dette førte til at kirken i 1973 gav militærregimet skylden for de elendige forholdene for folk flest i Nordøst-Brasil. I 1976 hevdet kirken videre at måten myndigheter i Latin-Amerika utøvde makt, lignet det som karakteriserte kommunistiske regimer. I 1981 anklaget den myndighetene for den skjeve fordelingen av rikdom som fantes, og fortsatt finnes, i Brasil. Etter militærdiktaturets fall i 1985 gav bispedømmet São Paulo, med erkebiskop kardinal Paulo Evaristo Arns i spissen, ut en dokumentasjon på politisk fengsling og tortur med tittelen «Brasil: Aldri mer».

Afrikanskinspirerte religioner[rediger | rediger kilde]

Det finnes en rekke afrikanskinspirerte religioner i Brasil. Den største er antakelig candomblé, som har sine fleste tilhengere blant afro-brasilianere nordøst i landet. I tillegg skal det være mange candomble-tilhengere rundt Rio de Janeiro. En annen stor religion er umbanda, som også kan spores tilbake til Vest-Afrika.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]