Bram Cohen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bram Cohen
Bram Cohen.jpg
Født12. oktober 1975Rediger på Wikidata (45 år)
New YorkRediger på Wikidata
Utdannet ved University at Buffalo, Stuyvesant High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Informatiker, programmerer, blogger, forretningsdrivende, matematikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Bram Cohen (født 1975) er en amerikansk dataprogrammerer. Han er mest kjent for å skapt Torrent, et fildelingsformat. Før Cohen startet selskapet BitTorrent Inc i 2004 hadde han jobbet for andre programvareselskaper, og var blant annet med på utviklingen av Half-Life 2.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Cohen vokste opp på Manhattan, New York City, New York. Han begynte å programmere i BASIC på familiens Timex Sinclair-maskin da han var 5 år gammel[trenger referanse]. Mens han gikk på Stuyvesant High School deltok han i den amerikanske matematikk-olympiaden. Han fullførte High School i 1993, og begynte på University at Bufallo, men avsluttet studiene tidlig for å jobbe for diverse dot com selskaper på slutten av 90-tallet. Det siste selskapet han jobbet for var MojoNation, et ambisiøst prosjekt som etter hvert gikk i vasken. Her jobbet han sammen med Jim McCoy.

Ideen til MojoNation var å la folk dele opp private filer i krypterte deler, og distribuere disse delene over flere maskiner som kjørte MojoNation. Hvis noen ønsket å laste ned en kopi av den krypterte filen måtte man hente den samtidig fra mange maskiner. Cohen mente dette konseptet var ideelt for fildeling, siden datidens populære fildelingsprogrammer, som Kazaa og Napster ofte brukte lang tid på å hente ned filer, siden de vanligvis lå på en kilde (eller "nabo"). Cohen bygget BitTorrent, som han skrev i programmeringsspråket Python, slik at det kan laste ned filene var mange kilder, og på den måten øke ytelsen, da spesielt for brukere med høy båndbredde. Dette betyr at en fil blir kjappere å hente ned hvis den er svært populær, siden det er mange som mottar og sender deler av programmet.

Cohen sluttet i MojoNation i april 2001 for å fokusere på BitTorrent. Han presenterte ideene sine på den første CodeCon-konferansen, som han arrangerte sammen med sin rom-kamerat Len Sassaman. CodeCon er fortsatt kjent for å være en kilde for nye retninger innenfor programvare-utvikling, men BitTorrent er sannsynligvis den mest kjente teknologien som har vært presentert der.

Cohen begynte å betateste BitTorrent sommeren 2002, og tilbød da gratis porno fra internett for å motivere brukerne til å teste programmet hans. Programmet oppnådde raskt popularitet blant Linux-brukere, som brukte det til å distribuere lovlige kopier av dvd-er og cd-er med Linux-distribusjoner. Etterhvert har bittorrent også blitt populært blant vanlige brukere, som bruker det til å dele musikk og filmer på nettet. Cohen sier selv at han aldri har brukt BitTorrent til å bryte loven, og han mistenker at MPAA gjerne kunne tenke seg å sette et eksempel ved å anmelde ham hvis han gjorde det. Han uttaler likevel at han mener media-bransjen er dødsdømt til tross for RIAA og MPAAs forsøk på å kontrollere markedet med rettssaker og teknologi som Digital rights management.

I slutten av 2003 jobbet Cohen i en kort periode for Valve Software, hvor han deltok i utviklingen av Steam, distribusjonssystemet de utviklet for Half-Life 2. Innen 2004 hadde han forlatt Valve, og startet BitTorrent Inc. sammen med sin bror Ross Cohen, og partneren Ashwin Navin.

I midten av 2005 mottok BitTorrent finansiering fra investoren David Chao i Doll Capital Management, og i slutten av 2005 gjorde Cohen og Navien en avtale med MPAA og å fjerne alle lenker til ulovlig innhold fra den offisielle BitTorrent siden. Avtalen ble gjort med de syv største filmstudioene i USA.

Cohen har gitt seg selv diagnosen Aspergers syndrom. Han sier at sykdommen gir ham svært gode konsentrasjonsevner, men gjør det vanskelig for ham å forholde seg til andre mennesker. Han bor for tiden i San Francisco med sin kone Jenna og deres barn.[trenger referanse]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]