Kazaa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kazaa Media Desktop (opprinnelig skrevet som «KaZaA», men nå vanligvis som «Kazaa») er et juridisk midlertidig avsluttet peer-to-peer fildelingsprogram som bruker FastTrack-protokollen. I prinsippet kan en hvilken som helst fil deles over Internett, men Kazaa brukes gjerne for deling av musikkfiler som MP3, men benyttes også til å dele og utveksle film- og videofiler.

Juridisk[rediger | rediger kilde]

Kazaa ble opprinnelig utviklet av svenske Niklas Zennström og estiske Janus Friis og lansert i 2001 gjennom deres nederlandske firma Consumer Empowerment. Det skjedde kort tid etter at et tilsvarende fildelingssystem, Napster, var blitt stengt etter en rettssak omkring opphavsrett og illegale filer på nettverket.

Som mange andre peer-til-peer-programmer har Kazaa blitt sterkt kritisert av blant annet film- og musikkbransjen, nasjonalt og internasjonalt, ettersom de mener programmet blir benyttet til å utveksle illegale kopier av filer som inneholder kommersielt produsert musikk og film.

Da representanter for rettighetshaverne av opphavsrettslig beskyttet materiale begynte å oppspore brukerne som stilte de illegale filene til rådighet for andre, begynte aktiviteten i Kazaa-nettverket å dale. Isteden har trafikken med illegale filer stort sett flyttet over til andre peer-til-peer-nettverk, som for eksempel BitTorrent, hvor systemet ikke er avhengig av en sentral server som er enkel å identifisere.

Infisert[rediger | rediger kilde]

Det offisielle Kazaa-klientprogrammet kan lastes ned gratis, og blir finansiert ved hjelp av adware, spyware og malware.

En «reklamefri» og «uinfisert» klient for Kazaa-nettverket, kalt Kazaa Lite, er blitt utviklet, selv om distributørene av det opprinnelige Kazaa-programmet gjorde hva de kunne for å sikre at brukerne holdt seg til den originale utgaven av programmet.

Kazaas nettsted har ikke vært aktivt siden 2012.