Brøytestikke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vei med brøytestikker i Ramsmora i Sverige.
Foto: Arild Vågen
Ekstra lange brøytestikker på riksvei 7 på Hardangervidda.
Foto:Stefan Straub

Brøytestikker eller brøytepinner er stikker som plasseres på veikantene for å markere hvor veien går om vinteren, når snøen gjør det vanskelig for brøytemannskap og andre veifarende å se kanten på veien. Brøytestikker lages i dag hovedsakelig av røde, hule plastrør eller bambusrør, med en lengde på ca. 2 meter og med hvite refleksfelt. Tidligere ble brøytestikkene laget av lange, rette trekvister. Brøytestikker finnes også i andre farger enn rødt, men dette er mindre vanlig.

Brøytestikkene settes ut om høsten og tas inn igjen om våren, etter at snøen har smeltet.

Den første til å ta i bruk brøytestikker påstås å ha vært veivokter og veioppsynsmann John Gregoriusen Aase fra Skilbrei i Gaular kommune i Sogn og Fjordane. Han tok i bruk bøyelige brøytestikker vinteren 1928/29 på strekningen Støfring-Hegrenes-Ålhus i Jølster.[1] Imidlertid har Ingemar Nordstrand fra Hyllestad i samme fylke påvist en innførsel om «snestikker» i møteboka til kommunestyret i Hyllestad alt 10. januar 1914, angående Den trondhjemske postvei mellom Øverås og Alefjell.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kristin Ese: På god veg - Veghistorie i Sogn og Fjordane. Selja Forlag, Førde 2007. ISBN 978-82-91722-70-2 (s. 212)
  2. ^ Kulturhistorisk leksikon (Sogn og Fjordane): Minnestein om brøytestikka (besøkt 24. januar 2018)