Boyabat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boyabat
Castle of Boyabat, Province of Sinop, Turkey.jpg
Festningen over Boyabat by
LandTyrkia Tyrkia
ProvinsSinop
TidssoneUTC+03:00
Postnummer57200
Areal1 568 km²
Befolkning
 – Totalt
 – Metropol

43 139 (2012 [1])
26 586
Bef.tetthet27,51 innb./km²
Høyde over havet330 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Boyabat ligger i Tyrkia
Boyabat
Boyabat
Boyabat (Tyrkia)

Boyabat
41°28′08″N 34°46′00″Ø

Boyabat er en by og et distrikt i provinsen Sinop i Svartehavsregionen i Tyrkia. Byen ligger i Gökırmakdalen, 100 km sør for Sinop over fjellkjeden som ligger langs kysten av Svartehavet. Byen er et handelssenter for over hundre landsbyer i området. Jordbruk, dyrehold og skogbruk preger livet. Boyabat er kjent for sin ris. Av industri finnes det fabrikker for produksjon av teglstein, keramikk, ris, og lær.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Byen har mange karakteristiske gamle hus. Bysenteret ligger nedenfor en gammel festning på toppen av en høyde i massiv fjell, som er skåret i to av en liten elv (Gazideresi eller Kazdere, som renner inn i Gökırmak) med vertikale fjellvegg på begge sider. Et vindu på fjellveggen på festningssiden lyser opp en tunnel ned til et underjordisk tunnelkompleks (by?) fra romertiden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen lå først innenfor murene til den 2 600 år gamle festningen, deretter nedenfor ved elvebredden. Gjennom historien har byen tilhørt, Hettitriket, Paflagonia, Lydia, Persia, Makedonia, Roma, Bysants, Danishmenderne, Seldsjukkene, Isfendiyarerne, og Det osmanske rike. Byens navn «Boy-abad» kan opprinnelig ha betydd grenseby i Seldsjukk-tiden. Tidligere kan det ha hatt navn som Germanikopolis. I området har det ikke vært krigshandlinger i ca. 500 år.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Det holdes bazar i hele sentrum på mandager, for da kommer folk fra landsbyene. De andre dagene er bazaren mye mindre og holdes i eget torv i sentrum. En slags ukeslang høstfestival (panayır) starter litt utenfor sentrum den andre onsdagen i oktober hvert år.

Boyabat har mange gamle hus som er gode eksempler på tradisjonell arkitektur. Håndvevde hodetørkler "pıta" som benyttes av damene i selve byen har grafikk som er håndtrykt ved hjelp av tradisjonelle treblokker, mens damene fra landsbygden foretrekker "cember" som har dekorasjoner håndinnvevd, i egne vevstol.

Davul og zurna musikk er uunngåelig i bryllup. De leder gjerne bærere som leverer bryllupsgaver til bryllupshuset. Ved ankomst danser gjerne trommespilleren i spesielle tradisjonelle drakt en trommedans til zurna musikk.[2]

En kjent lokal delikatesse er helgrillet lammekebab, som det finnes egne restauranter for.[3]

Landsbybryllup og byens årlige handelsfest "Panayır" inkluderer også en bryttekonkurranse som holdes under kontinuerlig episke "köroğlu" melodier (typisk i haltende fem åttendedels rytme) i bakgrunn.[4]

Reise til og fra[rediger | rediger kilde]

Reiser til og fra Boyabat skjer hovedsakelig over landeveien langs Gökırmakdalen. En busstasjon i sentrum har stoppested og billettkontorer for flere private busselskaper med daglige turer til større byer i Tyrkia. Veien over fjellet til Sinopsvartehavskysten unngår vær og vind på fjelltoppen takket være en tunnel. Veien til Samsun passerer forbi to av fire store vannkraftdammene i nærheten over Kızılırmak, som er Tyrkias lengste elv; Gökırmak renner inn i Kızılırmak mellom disse to dammene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tyrkisk institutt for statistikk
  2. ^ https://www.youtube.com/watch?v=b-3smWjw-GQ Doble trommespillere i tradisjonelle drakt akkompagnert av zurna musikk gjennomfører trommedans til "Sepetçioğlu" melodi av Boyabat-Kastamonu
  3. ^ https://www.youtube.com/watch?v=niaexdJWgRk Helgrillet lam kebab
  4. ^ http://www.youtube.com/watch?v=7qy6a20JCcE Episk Köroğlu melodi med davul og zurna i bakgrunn

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]