Bowmore (whisky)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bowmore Distillery ved Loch Indaal

Bowmore Distillery er et skotsk whiskydestilleri som produserer single malt whisky. Bowmore ligger i landsbyen Bowmore på øya Islay i regionen Argyll og Bute. Bowmore ble etablert i 1779 av John Simpson, helt nede ved strandkanten i bukten Loch Indaal.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bowmore er det nest eldste destilleriet i Skottland og Islays første.[1] I 1852 ble Bowmore overtatt av William & James Mutter, og i løpet av 1880-årene ble Bowmore det nest største destilleri i Skottland målt i produksjon. I 1925 overtok firmaet Sherrif’s Bowmore Distillery eierskapet til Bowmore. En periode på 1930-tallet samt under andre verdenskrig var Bowmore stengt. I 1950 ble Bowmore overtatt av William Grigor & Sons Ltd, før det i 1963 ble solgt til Stanley P. Morrison. I 1994 gikk Bowmore inn i det japanske drikkevarefirmaet Suntory Alliance.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Fra malteriet hos Bowmore

Bowmore opererer med fire destillasjonsapparater; to «wash-still» og to «spirit-still». Wash er vørter, altså den ferdig gjærede væsken fra det maltede kornet. I en wash-still destilleres vørteren til det som kalles for «low-wines» som har en alkoholprosent på 21-28 %, før den destilleres i en spirit-still og vil da ha en alkoholprosent på rundt 70 %. Bowmore har en årlig kapasitet på 2 000 000 liter. Bowmore er også ett av få destillerier som malter deler av det bygget de trenger, og ikke kjøper alt fra kommersielle malterier. Malting av bygg er en tid- og arbeidskrevende prosess som gjøres for hånd hos Bowmore. Vannkilden til Bowmore er Laggan River.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Bowmore har 5 forskjellige standardtappinger på flaske, i tillegg til spesialtappinger. Bowmore har blant annet en 40 år gammel singel malt som spesialtappning. Bowmores whiskyer er noe mindre torvpreget enn det som er vanlig i whisky fra Islay.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bowmore Single Malt Scotch Whisky». Whisky.com. Besøkt 7. mai 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]