Boulton Paul Aircraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boulton Paul Aircraft
Boulton Paul logo.png
Etablert1934
Opphørt1961
Hovedkontor NorwichRediger på Wikidata
LandStorbritannia

Boulton Paul Aircraft Ltd var en britisk flyprodusent i Dunstable i Bedfordshire.

Boulton Paul Aircraft ble dannet da verkstedselskapet Boulton & Paul Ltd i Norwich solgte av sin flyavdeling 1934. To år etter etableringen flyttet aktiviteten til nybygde lokaler i Wolverhampton. Ved flyttingen fulgte drøyt 600 ansatte med fra Norwich. Dessuten ble det ansatt ny arbeidskraft i Wolverhampton for å kompensere for de som ikke flyttet med selskapet. For å lære opp det nye personalet startet man en verkstedskole i Skottland. Med i selskapet fra Boulton & Paul fulgte også produksjonen av det bevegelige  maskingevær, tidligere brukt i Polikarpov I-5.Under utvikling i selskapet ble det egne jagerflyet Defiant levert med et bevegelig maskingevørtårn bak ckckpit. Flyet var for sin tid nytenkende, ettersom det manglet foruten foroverrettet bevæpning og all ildgivning ble konsentrert til fire maskingevær i tårnet. Det ble utviklet videre i den marine varianten Blackburn Roc hvor Blackburn Aircraft svarte for konstruksjonstegningene, mens Boulton Paul bygde flyene.

Ved selskapet ble også Fairey Aircrafts Barracuda bygget, samt ombygging av Vickers Wellington under andre verdenskrig Etter krigen konstruerte de skoleflyet Balliol som ble levert til Royal Air Force og i en spesialvariant for hangarskip til Royal Navy

Da man innså at fly med stempelmotorer ikke skulle kjøpes inn av flyvåpenet startet et samarbeid med English Electric og de Havilland hvor man var med og bygde deres Canberra og de Havilland Vampire. Ved selskapets egen konstruksjonsavdeling forsket man rundt fly bygget som en flygende vinge.

1961 ble selskapet slått sammen med med Dowty Group og navnet ble endret til Dowty Boulton Paul Ltd for til slutt å bli Dowty Aerospace. 1992 ble selskapet tatt over av TI Group som 2000 slo selskapet sammen med Smiths Industries under navnet Smiths Group. I selskapets tidligere lokaler i Wolverhampton er nå Smiths Aerospace virksomme med produksjon av forskjellige våpensystemer. På fabrikkområdet finnes et museum som viser utvikling fra Boulton & Paul Ltd. fram til dagens produksjon.

Fly produserte ved Boulton Paul Aircraft[rediger | rediger kilde]