Hopp til innhold

Boulevard périphérique

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjematisk kart over Périphérique
Skjematisk kart over Périphérique

Boulevard périphérique (fransk for ringveg) er den mest kjente av seks ringveier i og rundt Paris’ sentrum. Den 35,04 km lange motorvegen med for det meste åtte kjørefelt er anlagt langs byens administrative grense, men ligger på innsida av Boulogneskogen og Bois de Vincennes. Fartsgrensen er 80 km/t. En rekke fotobokser skal sjekke at den overholdes. – Périphérique brukes også om lignende ringveier (orbitaler) rundt en rekke franske byer.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Da Paris’ siste bymur ble fjernet i 1920-årene, dannet det seg raskt ny bebyggelse i de områdene som ble ledige. Denne ble så revet, og motorveien ble påbegynt i 1958 og fullført i 1973. Den har 4-10 kjørefelt; mesteparten har åtte. Veien var ment å løse køproblemene i Paris, men ble snart Frankrikes mest trafikkerte og skapte sine egne bilkøer. Tett bebyggelse på begge sider gjorde det dessuten vanskelig å utvide veien. Målinger viser at gjennomsnittsfarten på virkedager er nede i 43 km/t fordi trafikken korker seg for å utnytte veiens maksimale kapasitet.

Veien er blitt kritisert for å danne en barriere mellom Paris og forstedene, og være en av Frankrikes største kilder til luftforurensninger og støy. 3,3 km av bilringen skal belegges med en ny type støysvak asfalt.[1]. De grønne har også foreslått at veien overdekkes med et tak med solceller, noe som både vil redusere støyen og produsere strøm. I tillegg er det foreslått å redusere fartsgrensen til 70 km/t.[2]

I 2002 ble veien trafikkert av 1,1–1,2 mill. kjøretøy pr. dag; med en gjennomsnittlig kjørelengde på ca. 7 km tilsvarte dette en gjennomsnittlig årsdøgntrafikk på ca. 220 000–240 000.

Den blå bilen har forkjørsrett foran den grønne. Det er heller ikke tillatt å skifte spor i påkjørselsområdet.

Boulevard périphérique er ikke klassifisert som motorvei, men som kommunal vei. Den har derfor også andre trafikkregler enn motorveier, spesielt gjelder høyreregelen langs hele ringveien slik at påkjørslene har forkjørsrett foran trafikken i høyre spor.

Bilringene rundt Paris, hvorav kun Boulevard Périphérique er fullført. Ytterst Grand contournement de Paris, så Francilienne, A86 (Paris super-périphérique) og Boulevard Périphérique. Innenfor sistnevnte finnes ytterligere tre ringveier.

Andre ringveier i og rundt Paris

[rediger | rediger kilde]
  • Les Boulevards des Marechaux (marskalkenes boulevarder) er en del eldre gater som danner en ring rundt sentrum like innenfor Boulevard périphérique. Fartsgrensen er 50 km/t. Motsatt ringveiene lenger ute er de åpne for alle, med bussfelt, fortau og sykkelbane, og også en trikkelinje på en del av strekningen. Innenfor denne boulevarden finnes ytterligere to ringveier.
  • A86 (Paris super-périphérique), 20–25 km fra sentrum. Denne motorveien omslutter det meste av Paris unntatt en parsell sør for Versailles.
  • A104 (La Francilienne), 15 km utafor A86, kan være begynnelsen på enda en bilring, men dekker i dag bare 10% av sirkelen vest for Stor-Paris.
  • Le Grand contournement de Paris omgår en del av hovedstaden ca. 100 km fra sentrum.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata