Borssele kjernekraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Borssele kjernekraftverk.

Borssele kjernekraftverk er et kjernekraftverk, og produserer elektrisk kraft i byen Borssele ved kysten i det sørvestlige Nederland. Det ble bygget i årene 19691973. Installert maksimal effekt er 515 MW (netto 485 MW), og produksjonen var 3,27 TWh i 2006. Uran til anlegget importeres fra Kasakhstan.

Anlegget er Nederlands eneste atomkraftverk for elektisitetsproduksjon. Levetid har blitt utvidet til 2033, 20 år etter den planlagte nedleggelsen av anlegget som opprinnelig var satt til 2013.

Restmaterialene sendes til Cogema anlegg for gjenvinning av brukt spaltbart fisjonsmateriale i La Hague, Manche, Basse-Normandie, Frankrike. En del av avtalen rundt dette er at det radioaktive avfallet (restmaterialer som ikke kan brukes videre) blir sendt tilbake til Nederland, for lagring i COVRA.

The Central Organization for Radioactive Waste (COVRA), også i Borssele, er det nasjonale overflatelageret for alt radioaktivt avfall. Avfallet lagres i et overflateanlegg som egner seg for de neste 100 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • IAEA - webside med informasjon om nederlandske kjernekraftverk.
  • INSC - fakta om anlegget.
energistubbDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.