Hopp til innhold

Boroskop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjematisk figur av et stivt boroskop.
Boroskop i bruk, med et utsnitt som viser typisk bilde gjennom okularet.
Rimelig inspeksjonskamera med LED-belysning og tilkobling til PC via USB-kabel.
Inspeksjonskamera brukt for å inspisere jetmotoren på en F/A-18E Super Hornet.

Et boroskop er et optisk instrument for visuell inspeksjon av trange og vanskelig tilgjengelige områder. Den består av stiv eller fleksibel slange med et objektiv i den enden hvor det skal inspiseres, og med en optisk kobling til et okular i den andre enden hvor man plasserer øyet.

Boroskop brukes for visuell inspeksjon av vanskelig tilgjengelige områder, og kan være et godt alternativ til omfattende demontering som kan være tidkrevende og dyrt, eller destruktive former for inspeksjon. Bruk av boroskop er et eksempel på ikke-ødeleggende utprøving for å finne feil eller defekter.

Lignende instrumenter til medisinsk bruk kalles for endoskop.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Det optiske systemet fungerer ved at et bilde dannes av objektivet, og forstørres ved okularet til presentasjon for operatørens øye.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Eksempler på bruk er inspeksjon av flymotorer, industrielle gassturbiner, dampturbiner, dieselmotorer, bil- og lastebil-motorer. Gass-og dampturbiner krever særlig oppmerksomhet grunnet store krav til sikkerhet, samt for å unngå svært kostbare reparasjoner. Boroskop brukes også til produksjon av maskinerte eller støpte deler i industrien for inspeksjon av innvendige overflater for grader, overflatefinish og gjennomføringshull. Andre eksempler inkluderer rettsmedisin, bygningsinspeksjon eller inspeksjon av løp i skytevåpen. Navnet stammer fra at slikt utstyr ble brukt for å undersøke løpene på store våpen i andre verdenskrig.[1]

Typer[rediger | rediger kilde]

Stive boroskop[rediger | rediger kilde]

Stive boroskop har som regel bedre bildekvalitet og til en lavere kostnad enn fleksible boroskop. Ulempen med stive boroskop er at det er begrenset hvilke områder man kan komme til. Stive boroskop er derfor bedre egnet til visse oppgaver, som for eksempel inspeksjon av motorsylindre, mekanismer for drivstoffinnsprøytning, hydrauliske grenrør og skytevåpen.

Viktige parametre for et stivt boroskop er vanligvis:

  • Bildeklarhet
  • Tilgang

Gitt to boroskop med tilsvarende kvalitet vil det stive boroskopet med størst diameter som passer i hullet som regel gi det beste bildet.

Stive, optiske boroskop kan deles inn i 3 hovedtyper:

For boroskop med stor diameter (over 12 mm) fungerer akromatiske dublettlinser ganske godt, men etterhvert som diameter på boroskopet blir mindre vil sylinderlinser (enten Harold Hopkins eller gradientindeks-typen) gi enestående bildekvalitet. For svært små stive boroskop (under 3 mm) gir gradientindeks-typen bedre ytelse.

Bøyelige boroskop[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelle fleksible boroskop overfører bildet ved hjelp av en bunt av optiske fibre. Disse kalles også for fiberskop, og gjør det mulig å komme komme til flere steder. En ulempe med disse er at de lider av såkalt pikselering og kryssnakk. Bildekvalitet kan varierer mellom ulike modeller avhengig av antall fibre og konstruksjonsmetoden som er brukt. Noen fiberskop har et rutemønster som gjør at brukeren kan estimere størrelsen på det som sees.

Viktige parametre for et fiberskop er:

  • Artikulasjonsmekanismens komponenter
  • Artikulasjonsområde (eller spenn)
  • Synsfelt
  • Synsvinkel

Fiberinnhold er også kritisk for å få best mulig oppløsning.[klargjør] Minste fibermengde er 10 megapiksler, mens man typisk vil få bedre bilder med 15 til 22 megapiksler på fiberskop med større diametre.

Boroskop vs. inspeksjonskamera[rediger | rediger kilde]

Et inspeksjonskamera skiller seg fra et boroskop ved at det istedet har et kamera i enden hvor det skal inspiseres, og med en elektrisk overføring av bilde til en monitor i den andre enden. Selv om noen boroskop har tilkobling for lommelykt (ofte via fiberoptikk) og/eller tilkobling for kamera slik at man kan ta bilde eller videoopptak, så har imidlertid disse som nevnt optisk overføring av bildet og mulighet fungere som et rent optisk system.

Kvaliteten på inspeksjonskameraer har økt de siste årene i takt med forbedret teknologi, men det er store variasjoner i kvalitet og egnede bruksområder. Rimelige inspeksjonskameraer til hobbybruk kan kjøpes til et par hundre kroner, men har et stykke igjen til ytensen til optiske boroskop. Inspeksjonskameraer med svært høy kvalitet kan derimot være priset til et par titalls til tusen kroner til et par hundre tusen kroner. Inspeksjonskameraer kan komme med egen skjerm eller skjermtilkobling til for eksempel TV, telefon eller datamaskin..

En fordel med inspeksjonskameraer er at de ofte har fleksibel ledning og mulighet til å fungere over lengre avstander. Noen kan også styre posisjon eller vinkling med styrespak eller lignende styreinnputt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Popular Mechanics, Dec 45, page 50.