Grenrør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Venstre side av V6 motorblokk til Ford Cologne, som viser rusten støpejernsmanifold fra tre sylindre til ett eksosrør.

Et grenrør eller manifold er en del på stempelmotorer som fordeler luft og eventuelt bensin fra forgasser til innsugningsinntaket på flere sylindre (innsugningsmanifold), eller samler eksos fra flere sylindre til ett enkelt eksosrør (utblåsning-,eller eksosmanifold). Navnet «manifold» hentyder sannsynligvis til at luft fra ett rør skal fordeles til flere rør, og at eksos fra flere rør skal samles i ett rør.[trenger referanse] Grenrørene skal sørge for at gassen har riktig retning og for at det er liten luftmotstand, så motorkraften ikke tapes til annet enn fremdrift.

I hver ende er det feste for bolter til forgasser, luftfilter, topplokk og eksosrør. Siden det er viktig at det ikke er lekkasje i disse overgangene, er det viktig å bruke nye pakninger hver gang manifolden er løsnet.

Siden manifoldene har en komplisert form, er de vanligvis laget i støpt metall.

Innsugningsmanifold[rediger | rediger kilde]

På motorer med forgasser er innsugningsmanifolden forbindelsen mellom forgasseren og topplokket. På motorer med direkteinnsprøyting finnes ikke forgasser, så der fører innsugningsmanifolden luft fra luftfilteret via luftmengdemåleren til topplokket.

Eksosmanifold[rediger | rediger kilde]

Eksos fra flere sylindre skal samles fra topplokkene til ett eller to eksosrør.

Se også[rediger | rediger kilde]