Borgå stift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Borgå domkirke (2006)

Borgå stift (finsk: Porvoon hiippakunta) er et av de ni stiftene (bispedømmene) i Den evangelisk-lutherske kirken i Finland. Bispesetet ligger i Borgå med Borgå domkirke som hovedkirke. Stiftet ble grunnlagt i 1923 og omfatter alle Finlands svenskspråklige og tospråklige menigheter med svensk flertall. Dessuten er Tyska församlingen i Helsingfors underlagt stiftet. Borgå stift omfatter således ikke et geografisk samlet område.

Borgå stift har 65 menigheter (församlingar) fordelt på ni prostier (prosterier). Antall medlemmer i stiftets menigheter er rundt 260 000. Borgå stift omfatter først og fremst den finlandssvenske kysten og Åland. Menighetene er i gjennomsnitt mindre enn i Finlands øvrige stift. Den største menigheten er Esbo svenska församling med rundt 16 700 medlemmer. Den minste menigheten er Bergö församling med rundt 160 medlemmer.

Prostier[rediger | rediger kilde]

De ni prostiene i Borgå stift er:

Historie[rediger | rediger kilde]

Før 1923 var Borgå stift betegnelsen på det nåværende Tammerfors stift. Dette stiftet ble lagt til Tammerfors da alle svenskspråklige menigheter ble samlet i det nåværende Borgå stift i 1923. Det tidligere Borgå stift ble opprettet i 1723 da bispesetet ble flyttet fra Viborg til Borgå på grunn av tapet av Viborg til Russland i 1721.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]