Småsumpfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Borboropsidae»)
Småsumpfluer
Nomenklatur
Borboropsidae
Populærnavn
småsumpfluer[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
FamilieSmåsumpfluer
Økologi
Antall arter: 3
én art i Norge
Habitat: På land, i alle fall en art er funnet i fuglereir
Utbredelse: Europa, Øst-Asia og Nord-Amerika
Inndelt i

Småsumpfluer (Borboropsidae) er en liten familie av fluer. Det er bare tre kjente arter, hvorav den ene er beskrevet fra reir av rovfugler. Ingenting er kjent om biologien til de andre to artene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små-middelsstore, mørke fluer. Hodet er nokså stort og rundt, med store, runde fasettøyne. Ved innerkanten av hvert fasettøye sitter det to børster, den bakerste er større enn den forreste. Pannen er avrundet, med tre punktøyne nær bakkanten. Mellom punktøynene sitter et par store, fremoverrettede børster (ocellarsetae) og bak punktøynene et par kortere børster (postvertikalsetae) som krysser hverandre. Antennene er tre-leddete, det tredje leddet er stort og avrundet. En antennebørste (arista) sitter på oversiden av det tredje leddet nær roten. Ansiktet (området mellom antennene og munnkanten) er nedsenket i forhold til resten av hodet og danner en halvsirkelformet grop. De har en kraftig kinnbørste (vibrissa). Munndelene er av vanlig fluetype, små. Brystet (thorax)er tett hårkledt med noen kraftige børster. Vingene er middels store, fremkanten (costa) er ikke piggete. Beina er nokså korte og slanke, bakkroppen er sylindrisk. Larvene er ukjente.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ingenting er kjent om biologien til slekten Borboropsis. Det eneste kjente norske funnet var et individ som ble innsamlet ved trekronegassing (Canopy fogging) av et furutre. Artene Nidomyia cana er nylig blitt beskrevet fra rovfugl-reir i Ungarn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 13. mars 2021. Besøkt 13. mars 2021. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Papp, L. 1998. Families of Heleomyzoidea. I: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 425-455. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]