Bollesveis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prinsippet for å å klippe «bollesveis».
Den britiske popgruppa The Beatles utfordret på 1960-tallet den korte herrefrisyren i vestlig mote med sitt fyldige og forholdsvis lange «beatleshår» med pannelugg. Deres barnslige og gutteaktige «bolleklipp» var varianter av tradisjonelt pasjehår og bobfrisyrer.

Bollesveis, også kalt bolleklipp og eggeklipp (på engelsk bowl cut), er kallenavn på en hårfrisyre som kjennetegnes ved at hodehåret er klippet av i en rett linje rundt hele hodet, omtrent ved ørene, som om frisøren har brukt en bolle til hjelp.

Varianter av den lettvinte, praktiske sveisen har vært populær i flere kulturer og historiske perioder, særlig blant barn og gutter, men også voksne. Dette gjelder blant annet i den gotiske herremoten på 1400-tallet og seinere for kvinner, barn og gutter på 1930- og fra 1960- til 1990-tallet. Bollesveis var heller ikke uvanlig herremote i norske bygder fra middelalderen og framover. I nyere tid var frisyren vanlig blant norske barn tidlig i 1990-årene, men forsvant ved inngangen til 2000. Seinere har bollesveisen blitt mote blant unge, kule, hippe jenter, da i en form som er avrundet nederst.

Mer eller mindre slett hår klippet halvlangt i ulike typer bollesveiser med rett pannelugg og like langt side- og nakkehår, kan også kalles pasjehår og bobfrisyre (etter det engelsk bob haircut).


Se også[rediger | rediger kilde]

  • Bobfrisyre, kort kvinnefrisyre på 1920-tallet
  • Pasjehår, rett, halvlang frisyre ofte med rett pannelugg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Bowl cut – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons