Bohinjsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bohinjsjøen
Bohinjsko jezero (slovensk)
Wocheiner See (tysk)
LandSlovenia
Areal 3,18 km²[1]
Høyde 527 moh.[2]
Lengde 4 km
Bredde 1 km
Dybde45 m (maks)[2]
21[2] m (snitt)[2]
Volum0,06 km³ [2]
Nedbørfelt 78 km²[2]
VassdragDonau
TilløpSavica
UtløpSava Bohinjka
Posisjon
Kart
Bohinjsjøen
46°16′56″N 13°51′30″Ø

Bohinjsjøen (slovensk: Bohinjsko jezero) er med et overflateareal på 3,18 km² den største permanente[a] innsjøen i Slovenia. Innsjøen ligger i Bohinjdalen i regionen Gorenskaja i De juliske Alper. Bohinjsjøen ligger også i området til Triglav nasjonalpark.

Bohinjsjøen er om lag 4 km lang og 1 km bred, og er en bresjø som er blitt oppdemmet av en morene. Den største tilførselen, bekken Savica («Lille Sava»), kommer fra Črno jezero («Sortsjøen»), den mest lavtliggende innsjøen i Triglavdalen. Utløpet i den østre enden av innsjøen heter Jezernica, som løper sammen med Mostnica og danner Sava Bohinjka, som senere danner Sava ved samløpet med Sava Dolinka. Som vitenskapsmannen Belsazar Hacquet påviste på 1700-tallet, så renner det ut mye mer vann fra Bohinjsjøen enn det som kommer inn; noe som er blitt forklart med at innsjøen fôres med vann fra undersjøiske kilder.

Det klare vannet i sjøen er habitat for ørret, lake, stam, ørekyt og røye, samt åtte arter av bløtdyr og en rekke algearter.

Innsjøen er en populær destinasjon for dagsturister som bruker den til bading og andre vannsporter.

Noter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Den periodiske Cerknicasjøen er større enn Bohinjsjøen, men tørker helt ut i perioder med lite nedbør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Characteristics of Biological and Landscape Diversity in Slovenia». Biological and Landscape Diversity in Slovenia: An Overview (PDF). Ljubljana: Environmental Agency of the Republic of Slovenia, Ministry of the Environment and Spatial Planning. 2001. s. 13. ISBN 961-6324-17-9. Arkivert fra originalen (PDF) 25. november 2012.  Arkivert 25. november 2012 hos Wayback Machine.
  2. ^ a b c d e Lake Bohinj, Slovenia Lakepedia.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]