Bodø kulturhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Bodø kulturhus er et kulturhus i Bodø i Nordland. Huset er et kommunalt foretak, som drifter organisasjonene Bodø kulturhus, jazztrioen Bodø Rhythm Group og Konsertscenen Sinus. Årlig har organisasjonene en omsetning på 23-25 millioner. Kulturhuset består av to saler, «storsalen» med plass til 574 personer og «lillesalen» med flyttbart amfi med totalt 152 plasser. I tillegg har kulturhuset kafé/barløsning. Årlig har kulturhuset opp mot 70 000 besøkende.

Bodø kulturhus KF huser også Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) sin administrasjon, Bodø Sinfonietta og Nordnorsk symfoniorkester. Kulturhuset er fast spillested for Riksteatret, og i tillegg til teater, konserter, opera, ballett og annen scenisk kulturformidling, blir kulturhuset også brukt til kurs og konferanser.

Kulturhuset ble etablert inne i en barneskole[1] i 1991, og kan derfor ikke møte framtidas krav som institusjons-, produksjons- og formidlingsbase for musikk og teater. I 2014 flytter derfor organisasjonen til Bodøs nye kulturkvartal, Stormen Teater og Konserthus.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1961 ble det arrangert en arkitektkonkurranse der deltagerne skulle designe en skole som også skulle romme et samfunnshus med en stor aula. Konkurransen ble vunnet av Paul Cappelen og Torbjørn Rodahl som har tegnet flere sentrale bygninger i Nord-Norge. De løste oppgaven med Aspåsen skole ved å gi bygningen en oval grunnplan, der skolen er plassert i den øverste delen, med samfunnshuset under. Byggets utvendig og innvendig form viser en båt til ankers i midnattssolen. Klasserommene er organisert langs de to ytterveggene, og samfunnshusets aula hever seg i tre etasjer i midten. Bygningen kan sees som en del av den eksperimentering med form som skjedde på 1960-tallet. De store konstruktive elementene er også karakteristisk for perioden og seinmodernismen. Et annet typisk trekk er den avgrensede, frittliggende bygningskroppen. Den fremstår som en rein og autonom form - en form som bygger på en klar og overordnet idé. Aspåsen skole skulle også være byens idrettshall og storstue/konsertsal. Det var først etter 25 år at anlegget ble bygd om. Aulaområdet ble til konsertsaler og omdøpt til Bodø Kulturhus, som en gave til byen da den i 1991 fylte 175 år.Ombyggingen kostet dobbelt så mye av det nybygget kostet i 1966. Boarch arkitekter og 1A arkitekter AS var ansvarlige arkitekter for ombyggingen. Det ble åpnet 19. mai 1991. Bodø kulturhus ble først dannet som et aksjeselskap, og deretter som et kommunalt foretak i 2005.

Drift & Forvaltning[rediger | rediger kilde]

Kulturhus Drift[rediger | rediger kilde]

Normalt blir det arrangert mellom 250-300 arrangementer årlig. Bodø Kulturhus leier ut til ulike arrangører i tillegg til egne arrangement. Også utstrakt utleie til konferanser og møtevirksomhet. Administrasjonen setter opp program ut ifra et så bredt spekter som mulig. Dette skjer ut ifra tilbud som kommer, og egne kontakter med artister og agentbyråer. Bodø kulturhus er heleid av Bodø kommune. Styret i Bodø Kulturhus blir valgt av Bodø bystyre, og styret ansetter en kulturhussjef. De øvrige ansettes av administrasjonen i Bodø Kulturhus. Ledelsen i Bodø Kulturhus er fordelt slik at en kulturhussjef også er kunstnerisk ansvarlig, samt at en arrangementsansvarlig har ansvar for daglig drift. Stillingene hos Bodø Kulturhus er; Kulturhussjef, Produsent/Booking, Arrangement ansvarlig, Markedssjef, Daglig leder Sinus, Regnskapsmedarbeider, Scenemester, Billettluke, Lysmaster, Lystekniker, to Sceneteknikere og to Lydteknikere.

Ansatte[2][rediger | rediger kilde]

Per 2013 har Bodø Kulturhus KF har 14 heltidsansatte, samt 40-50 deltidsansatte som jobber direkte mot arrangementer. De heltidsansatte er ansatt i stillinger som kulturhussjef, markedsjef, dagligleder, scene mester og andre lignende stillinger. Det blir i tillegg leid inn ekstra arbeidere som bærehjelp når omreisende teatere kommer på besøk, samt ved større arrangementer. Kulturhussjef er Rolf-Cato Raade.

Sinus[rediger | rediger kilde]

Sinus ble etablert i 1983, noe som gjør det til en av Norges eldste konsertscener. Tidligere var Sinus drevet av et eget styre, og det var først i 2009 konsertscenen ble lagt under Bodø kulturhus KF. Dette skjedde fordi at kulturhuset fikk i oppdrag av Bodø bystyre om å overta driften. Sinus har en egen daglig leder som tar seg av den generelle driften av konsertscenen. Daglig leder er per dags dato Andreas Førde[2]. Konsertscenen står for sine egne arrangementer, og leies i den sammenheng ut av Bodø Kulturhus KF.

Bodø Rhythm Group[rediger | rediger kilde]

Bodø Rhythm Group er et rytmisk band knyttet til Bodø kulturhus KF. Gruppen ble etablert i 2004, og etter omstrukturering i distriktsmusikerordningen i februar 2005 ble gruppen overført fra Bodø kommune til Bodø kulturhus KF.

Bodø Ryhthm Group består per dags dato av tre musikere, Finn Robert Olsen på gitar, Finn Sletten på trommer/perkusjon, og Tore Johansen på trompet. Musikerne jobber med flere prosjekter som vil bli vist i løpet av året. Av disse er Bykomponistprosjektet og Sinus Session de to største prosjektene til Bodø Rhythm Group som de selv har arrangert. Gruppen holder ofte andre arrangementer enten som enkeltmusikere eller samlet gruppe. Ideen for Bykomponistprosjektet var å få ny komponert materiale ut til publikum. Gjennom dette prosjektet prøver de å få musikere fra Bodø området til å jobbe med kjente komponister. På denne måten skapes det et musikalsk løft til Bodø, samt spennende arbeidsplasser for musikkinteresserte.

Stormen Teater og Konserthus[3][rediger | rediger kilde]

I 2014 åpner Bodøs nye kulturkvartal Stormen. Bodø Kulturhus vil da flytte over i nye lokaler tilpasset dagens krav til scenisk virksomhet og publikumkomfort. Kulturkvartalet er det største utbyggingsprosjektet i Bodø kommunes historie, og vil bli både et kultur- og byutviklingsmessig løft for byen med to fantastiske kulturbygg sentral plassert i bykjernen; et bygg med et moderne bibliotek, og et for Bodø Kulturhus med en konsert- og teatersal med høy internasjonal standard, spesielt for akustisk musikk. Det nye kulturhuset vil bli en kulturell kraftstasjon som skal styrke og videreutvikle eksisterende og nye kulturtilbud i regionen. Kulturhuset skal være base for NOSO (Nordnorsk Symfoniorkester, Nordnorsk Opera og Bodø Sinfonietta) og Nordland Musikkfestuke. Det nye kulturhuset vil inneholde fire saler; en teater- og konsertsal med en publikumskapasitet på ca.950, en amfi sal med kapasitet på 250, en kammermusikk sal med plass til 80 samt den rytmiske konsertscenen Sinus med en kapasitet på 460.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Bodø Kulturhus KF ble først opprettet som Bodø Kulturhus AS, men ble i 2005 omdannet til KF (kommunalt foretak). Når Bodø Kulturhus ble etablert tok de opp et lån på ca. 25 millioner norske kroner for å finansiere ombygningen av barneskolen som kulturhuset er bygget på.

Bodø kulturhus KF drifter Bodø kulturhus drift, Sinus og Bodø Rhythm Group, dette vil si at de ligger under et samlet budsjett og fører et samlet regnskap. Budsjettet blir lagt fram og fastslått på de to faste årlige møtene mellom Generalforsamlingen (kommunen) og foretaket. Generalforsamlingen består av ordfører/ bystyret. Det er bystyre som godkjenner og står for budsjettet, dette skjer i henhold til kommuneloven j.fr kap 11[4].

Kulturhuset ble ikke påvirket av finanskrisa. Men i 2010 sank utgiftene for lønn- og personalkostnader med nesten 4 millioner kr fra 2009, dette skyldes i hovedsak at Bodø Sinfonetta[5] ble lagt under NOSO.

Til budsjette for 2013 søkte Bodø Kulturhus KF om en økning av tilskudd. Søknaden var på 2.200.000 norske kroner. Dette tilskuddet av kapital skulle anvendes til å bemanne to nye stillinger, samt kompetanseheving av personalet og ballasting med å håndtere prosjektet stormen. Søknaden ble ikke godkjent av bystyret.

Kapital blir også annskaffet ved at Bodø Kulturhus leier ut lokalene til ulike arrangører, i tillegg til konferanser og større møtevirksomhet.

Sponsorer/Støttespillere[rediger | rediger kilde]

I tillegg til midlene foretaket mottar fra kommunen har de flere sponsorer/støttespillere fra det private næringslivet i Bodø. Disse støttespillerne går under paraplyen "kulturhusets venner". I 2013 er Bodø Energi[6] hoved samarbeidspartner. Andre støttespillere inkluderer Avisa Nordland[7], GK Norge AS[8], Siv.ing Helge Danielsen AS, DIPS[9], Nordea[10], Skagen Hotell[11] og Dialog exe.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.ub.uit.no/baser/arkinord/categories.php?cat_id=171&l=norwegian
 2. ^ a b «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. oktober 2013. Besøkt 16. oktober 2013. 
 3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. oktober 2013. Besøkt 17. oktober 2013. 
 4. ^ http://lovdata.no/all/tl-19920925-107-015.html
 5. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. mai 2006. Besøkt 17. oktober 2013. 
 6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 17. oktober 2013. Besøkt 17. oktober 2013. 
 7. ^ http://www.an.no/
 8. ^ http://www.gk.no/
 9. ^ http://www.dips.no/
 10. ^ http://www.nordea.no/
 11. ^ http://www.skagen-hotel.no/no/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]