Blue Mountains nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blue Mountains National Park
Utsikt til "Three Sisters" i Jameson Valley og Mount Solitary
LandAustralia[1]
Ligger iNew South Wales[2][1]
City of Blue Mountains (local government areas of New South Wales)[2][3][4]
Jamison (parish of New South Wales)[3]
Grose (parish of New South Wales)[2]
Nærmeste bosetningKatoomba
Areal2679,54 km²
Opprettet1959
Kart
Blue Mountains nasjonalpark
33°58′04″S 150°18′15″Ø

Blue Mountains nasjonalpark er en nasjonalpark som ligger i Blue Mountains-regionen i New South Wales, øst i Australia. Nasjonalparken på 267 954 hektar ligger omtrent 80 kilometer vest for Sydney. Parkgrensa er ganske uregelmessig ettersom den er brutt opp av veier, urbane områder og områder med privat eiendom. Til tross for navnet "mountains", ligger parken på et platå, gjennomskåret av en rekke større elver. Det høyeste punktet i parken er Mount Werong på 1 215 meter (3 986 ft) over havet; mens lavpunktet er ved Nepean-elva på 20 meter (66 ft) over havet.[5]

Nasjonalparken er et av de åtte verneområdene som i år 2000 inngikk i UNESCOs verdensarvliste som Greater Blue Mountains Area.[6] The Greater Blue Mountains var et av 15 verdensarvsteder som ble inkludert på den nasjonale kulturarvlista 21. mai 2007.[7] Blue Mountains nasjonalpark er det mest sentrale av de åtte verneområdene innenfor verdensarvområdet, og den utgjør en del av fjellkjeden Great Dividing Range.

Blue Mountains nasjonalpark i rødt, som en del av det større Greater Blue Mountains verdensarvområde .

Geografi[rediger | rediger kilde]

Blue Mountains nasjonalpark ligger på østsida av Great Dividing Range. Platået skråner svakt ned fra vest til øst fra en høyde på rundt 1 100 meter (3 600 ft) over havet ved Mount Victoria til mindre enn 200 meter (660 ft) over havet ved Glenbrook. Det er fire store elver i parken: Wollangambe-elva i nord, Grose-elva i sentrum, og Coxs- og Wollondilly-elvene i sør. De to sistnevnte renner inn i Lake Burragorang, som ligger like utenfor parken og er demmet opp av Warragamba-demningen, den viktigste drikkevannskilden til Sydney. En liten del av Nepean-elva går også gjennom parken. Alle de store elvene renner fra vest til øst.

Biologisk mangfold[rediger | rediger kilde]

Parken inneholder et utvalg av eukalyptusarter på tvers av en rekke habitater, inkludert sumper, våtmarker og gressletter. Noen arter er av spesiell betydning for vår forståelse av planteevolusjon, somWollemi-furua, hvorav færre enn 100 trær er kjent. Nevneverdige plantefamilier inkluderer Myrtaceae, Fabaceae og Proteaceae, inkludert 114 endemiske og 177 truede arter. [8]

Denne variasjonen i habitater støtter et rikt utvalg av fauna, inkludert en tredjedel av alle Australias fuglearter, og mange pattedyr, krypdyr og frosker.[9] Bemerkelsesverdige truede og endemiske arter inkluderer regenthonningeter, slangen Hoplocephalus bungaroides og Blue Mountains vannskink.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Bridal Veil Falls, ved Govetts Leap i Blackheath.
Fjellkjeder ved Three Sisters Walk Lookout.

Blue Mountains nasjonalpark er den mest besøkte nasjonalparken i New South Wales, der mer enn halvparten av de besøkende som kommer fra Sydney og det er kjent som et av de letteste stedene å se ville kenguruer nær Sydney.[10][11] Flertallet av turistene som reiser til Blue Mountains ser nasjonalparken fra en av de mange utkikkspostene mellom Wentworth Falls og Blackheath, og mange av disse turistene setter derfor faktisk aldri foten innenfor selve parken. Aktiviteter inkluderer korte turer til utkikksposter over klipper og fossefall, overnatting og lengre turer til mer avsidesliggende områder av parken og enkelte typer ekstremsport som juving, rappellering, fjellklatring og terrengsykling. Parken inneholder også verdens bratteste jernbane,[12][13] Katoomba Scenic Railway.

Nasjonalparken er spesielt kjent for fjellformasjonen Three Sisters. Både nord og sør for Blackheath er fjellveggene er flere hundre meter høye.[14] Besøkstallene har økt til 5,2 millioner i 2016 fra 3,6 millioner i 2008. [15]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b quickstats.censusdata.abs.gov.au[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Geographical Names Register, Geographical Names Board of NSW ID TRckFxUl[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Geographical Names Register, Geographical Names Board of NSW ID MnckXtUlJP[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Geographical Names Register, Geographical Names Board of NSW ID TRckFxUl, besøkt 1. mai 2019[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Blue Mountains Facts - Blue Mountains Australia Guide». Besøkt 8. april 2018. 
  6. ^ «Greater Blue Mountains Area». UNESCO. Besøkt 31. august 2014. 
  7. ^ «World Heritage Places - Greater Blue Mountains». 
  8. ^ Centre, UNESCO World Heritage. «Greater Blue Mountains Area». Besøkt 8. april 2018. 
  9. ^ «Greater Blue Mountains Drives – Why are the Blue Mountains World Heritage?». Besøkt 8. april 2018. 
  10. ^ «Where can I see Kangaroos in the wild near Sydney Australia?». 
  11. ^ Heritage, corporateName=Office of Environment and. «Domestic visitation to NSW national parks». Besøkt 8. april 2018. 
  12. ^ «The steepest railways on Earth». Desember 2014. Besøkt 30. desember 2014. 
  13. ^ «Top five funicular railways». Desember 2014. Besøkt 30. desember 2014. 
  14. ^ Discover Australia's National Parks. Hema Maps. Milsons Point, New South Wales: Random House Australia. ISBN 1-875992-47-2. 
  15. ^ «Annual Visits to NSW National Parks and Wildlife Service Managed Parks & Reserves 2016 State Report» (PDF). National Parks and Wildlife Service (New South Wales). Besøkt 5. juli 2019. 
Type nummerering