Masseretardert sluttstykke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Blowback)
Hopp til: navigasjon, søk
Beretta 87 Target har direkte blowback, som de fleste .22 Long Rifle pistoler

Et masseretardert sluttstykke (engelsk: blowback) er en våpenmekanisme for hel- og halvautomatiske skytevåpen som bruker trykket fra avfyring av patroner til å drive mekanismen.

Masseretardert sluttstykke[rediger | rediger kilde]

I en masseretardert-mekanisme er det bare sluttstykkets masse og rekylfjærens press mot sluttstykket som holder sluttstykket og løpets kammeret mot hverandre. Ved avfyring presser kruttgassene tomhylsen bakover mot sluttstykkets støtbunn, og driver så sluttstykket bakover. Massetreghet gjør at sluttstykket fullfører bevegelsen bakover og går igjennom prosessen med utdrag og utstøtning av hylsen, før rekylfjæren overtar og presser sluttstykket fremover og mater en ny patron fra våpenmagasinet inn i løpskammeret. Denne mekanismen er bare praktisk i skytevåpen som bruker patroner med lavt trykk, og er vanligst i pistoler i mindre kaliber og noen maskinpistoler med tungt sluttstykke.

Ruller- eller spakretardert sluttstykke[rediger | rediger kilde]

Heckler & Koch MP5 maskinpistolen har forsinket blowback

Flere mekanismer bruker en variasjon av masseretardering der sluttstykkets bevegelse hindres eller forsinkes på forskjellige måter. Ett eksempel på dette som er velkjent i Norge er rullelåsen, på engelsk kalt «roller-delayed» blowback, og som finnes på AG-3 og MP5. Et annet eksempel er FAMAS' spakretarderte sluttstykke.

Gassforsinket sluttstykke[rediger | rediger kilde]

En annen versjon av forsinket sluttstykke er brukt i noen få våpen, blant annet HK P7 og Steyr GB pistolene. I disse oppnås forsinking ved at kruttgasser ventileres inn i et gasskammer med et stempel, og forhindrer med dette sluttstykket å bevege seg bakover inntil prosjektilet har forlatt løpet, og gasstrykket synker.