Blobfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blobfisk
Nomenklatur
Psychrolutes marcidus
McCulloch, 1926
Populærnavn
blobfisk
Hører til
Psychrolutes,
paddeulkefamilien,
ulkefisker
Økologi
Habitat: hav
Utbredelse: ved Australia og Tasmania

Blobfisk eller blubbefisk (Psychrolutes marcidus) er en dyphavsfisk og lever utenfor det australske farvannet på 600–1200 meters dybde. Den blir dermed sjelden sett av mennesker. Fisken er godt tilpasset trykket, ettersom det meste av kroppsmassen består av geléaktig masse og det ikke behøves så mye energi for å holde seg nede rett over bunnen.

Fisken blir regnet som den styggeste fisken i verden, og er uspiselig for de fleste andre fisker. Til tross for dette er den utrydningstruet på grunn av dypvanns-tråling, siden den ofte setter seg fast i tråler.

Fisken kan bli opptil 30 centimeter lang. Enkelte personer[hvem?] mener at ansiktet på fisken ligner på et trist menneske. Fisken har en stor «nese» som ligger mellom øynene, og en geléaktig kroppsmasse som hjelper den å tåle det høye trykket, derav navnet «blobfisk». I tillegg til det er fisken ikke særlig livlig, men veldig sen og treig. Ved befruktning ruger fisken på eggene til de klekkes.

Ingen mennesker har sett hvordan blobfisken spiser. Enkelte forskere antar at den slipper inn partikler gjennom munnen mens den holdes åpen. Man tror at fisken spiser alt den kommer over.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]