Black Friday (shopping)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kunder utenfor The Apple StoreFifth Avenue i New York i USA på Black Friday 23. november 2011.
En kunde venter på Black Friday-tilbud utenfor en butikk i Tyler i Texas 27. november 2013.

Black Friday (engelsk for «svart fredag») er en årlig handledag med mange tilbud i USA og Canada, som finner sted dagen etter Thanksgiving. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpner ofte så tidlig som klokka tre på natta eller tidligere, og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Fordi Thanksgiving alltid faller på den fjerde torsdagen i november i USA, vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

Navnet oppsto i Philadelphia, hvor det i utgangspunktet ble brukt til å beskrive den tunge og forstyrrende trafikken som ville oppstå dagen etter Thanksgiving. Begrepet ble først brukt i 1966, og spredte seg til andre steder først rundt 1975.

Det har også blitt hevdet at «Black Friday» beskriver at handelen denne dagen bidrar til at mange butikker igjen går med overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet. Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I 2009 ble shoppingfenomenet «Black Friday» for første gang brukt i Norge, da Norwegian OutletVestby introduserte handledagen.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Black Friday, 18. november 1910 da den britiske regjeringen satte inn politi og militæret i kampen mot kvinnelige stemmerettsforkjempere

Betegnelsen Black Friday er også brukt om andre historiske fredager, og for eksempel langfredag.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ TV2: Derfor heter det «Black Friday» (publisert 28. november 2014 Besøkt 12. april 2015
  2. ^ Timeanddate.com: Good Friday Besøkt 12. april 2015