Black Friday (shopping)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kunder utenfor The Apple Store på Fifth Avenue i New York i USA på Black Friday 23. november 2011.
En kunde venter på Black Friday-tilbud utenfor en butikk i Tyler i Texas 27. november 2013.

Black Friday (engelsk for «svart fredag») er en årlig handledag med mange tilbud som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpner ofte så tidlig som klokka tre på natta eller tidligere, og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Fordi Thanksgiving i USA alltid faller på den fjerde torsdagen i november, vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

Navnet oppsto i Philadelphia, hvor det i utgangspunktet ble brukt til å beskrive den tunge og forstyrrende trafikken som ville oppstå dagen etter Thanksgiving. Begrepet ble først brukt i 1966, og spredte seg til andre steder først rundt 1975.

Det har også blitt hevdet at «Black Friday» beskriver at handelen denne dagen bidrar til at mange butikker igjen går med overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet. Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I 2009 ble shoppingfenomenet «Black Friday» for første gang brukt i Norge, da Norwegian OutletVestby introduserte handledagen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ TV2: Derfor heter det «Black Friday» (publisert 28. november 2014 Besøkt 12. april 2015