Hopp til innhold

Black Friday (shopping)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kunder utenfor The Apple Store på Fifth Avenue i New York i USA på Black Friday 23. november 2011.
En kunde venter på Black Friday-tilbud utenfor en butikk i Tyler i Texas 27. november 2013.

Black Friday, eller svartfredag,[1] er en årlig handledag som finner sted dagen etter den fjerde torsdagen i november, noe som vil si dagen etter Thanksgiving i USA. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpnes ofte så tidlig som klokka tre på natta eller tidligere og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Ettersom Thanksgiving i USA alltid faller på den fjerde torsdagen i november vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

«Black Friday» er et begrep som har blitt benyttet i mange sammenhenger. Som handelsdag har det amerikansk opprinnelse og går tilbake til 1800-tallet[2] hvor det i USA ble assosiert med finanskrisen i 1869.[3][4] Den eldste kjente bruken av «Black Friday» var en handledag som kom etter Thanksgiving («takksigelsesdag», da amerikanere uansett hadde fri) som skjedde den 1. desember 1961 i et utgave av avisen The Shortsville-Manchester Enterprise (Shortsville, New York). I denne artikkelen refereres det til en bruk av begrepet av politiet i Rochester i New York.

Det har også blitt hevdet at «Black Friday» beskriver at handelen denne dagen bidrar til at mange butikker igjen går med overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet.[5] Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.

Black Friday 2019

Språkrådet har foreslått formen «svartfredag» for bruk på norsk.[1]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den 26. november 2010 ble shoppingfenomenet «Black Friday» for første gang brukt i Norge, da Norwegian Outlet i Vestby introduserte handledagen.[trenger referanse] Komplett.no var den første nettbutikken i Norge som arrangerte Black Friday, også i 2010.[6] Det første norske mediet som fulgte opp fenomenet kommersielt var Nettavisen, som i 2013 lenket til norske og amerikanske nettbutikker gjennom live-oppdateringer på salget hele døgnet.[7] De seneste årene har avisen fulgt salgene i Norge og USA direkte hele det som kalles Black Week.[8] Nettavisen har også opprettet en egen side for dette.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Svartfredag». Språkrådet. 24. november 2016. Besøkt 23. november 2017. 
  2. ^ «How Did 'Black Friday' Get Its Name?». Urban Legends Reference Pages. Snopes.com
  3. ^ «Definition of 'Black Friday», Investopedia.com
  4. ^ «The “Black Friday” Gold Scandal, 145 Years Ago», History.com. Sitat: «The stock market joined in on the plunge, dropping a full 20 percentage points and bankrupting or inflicting severe damage on some of Wall Street’s most venerable firms. Thousands of speculators were left financially ruined, and at least one committed suicide. Foreign trade ground to a halt. Farmers may have felt the squeeze most of all, with many seeing the value of their wheat and corn harvests dip by 50 percent.»
  5. ^ Kringstad, Kirsti (26. november 2015): «– Black Friday har virkelig tatt av i år», NRK
  6. ^ Ervik, Kristian (28. november 2014): Derfor heter det «Black Friday», TV2
  7. ^ Jerijervi, Dag Robert. «Nettavisen håver inn på «Black Friday»» (norsk). Besøkt 19. november 2017. 
  8. ^ «Black Friday tilbud og salg - Nettavisen». blackfriday.nettavisen.no. Besøkt 19. november 2017.