Blåfjell gruver

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Blåfjell gruver er lokalisert ved Blåfjell i Sokndal kommune, Rogaland. Ved Blåfjell gruver ble det i perioden fra 1863 til 1876 utvunnet titanholdig jernmalm.

Det var det engelske selskapet The Norwegian Titanic Ore Company som drev gruvene og eksporterte den titanholdige jernmalmen til England for smelting. Forsøk på smelting ved norske jernverk var mislykket, fordi det titanførende mineralet ilmenitt har høyt smeltepunkt.

Dette var blant den tidligste jernmalmeksporten fra Norge, og i årene rundt 1870 skjedde så godt som all norsk eksport av jernmalm fra Blåfjell gruver. Frem til 1873 var det en stor produksjon ved gruvene. I 1874 ble produksjonen kraftig redusert, og i slutten av 1875 var det slutt på produksjonen. Transport av allerede utvunnet malm fortsatte inn i 1876. Totalt ble det utvunnet omtrent 80 000 tonn malm fra gruvene.

Fra gruvene i Blåfjell 106 meter over havet går det en 8,4 km lang nedlagt jernbanetrasé gjennom Hauge til Rekefjord. Denne traseen har i nyere tid blitt gjort om til en gang- og sykkelsti/turvei. Noen hus langs traseen har også gateadresse til «Malmbanen».[1][2]

Blåfjellgruven er en geotop i Magma Geopark.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Malmbanen i OpenStreetMap
  2. ^ «Geofunn: Blåfjell og Ruggesteinen». Arkivert fra originalen 15. januar 2017. Besøkt 29. desember 2015.